Da li smo pogrešno protumačili pojam gotike?

Da li smo pogrešno protumačili pojam gotike?

Kada čujete reč gotika, šta vam prvo padne na pamet? Arhitektura koja je sama po sebi drugačija od ostalih ili možda žanr u muzici koji se povezuje sa metalom ili pak sa stilom oblačenja koji karakteriše crna odeća? Mada, možda vam ipak padnu na pamet organizacije koje nazivamo kult ili sekta. Hajdemo da pojasnimo šta je gotika.

 


 

Gotika se provlačila kroz istoriju u raznim spektrima. Na primer, gotički stil ili gotička umetnost je pravac u umetnosti koji je usledio nakon romantike posle 12. veka. Nastao je u Francuskoj i trajao je do kraja 15. veka. Za to vreme se rasprostranio i na evropske države. Još od tada je taj pojam korišćen kao pogrdan naziv (italijanskog porekla) za ogorčenje, iako je značenje bilo u vezi sa arhitekturom i ornamentima.

 

 

 

GRAĐEVINE KOJE SU OBELEŽILE ISTORIJU

Kada pogledate građevine koje su konstruisane u gotičkom stilu, možete da osetite fizičku težinu te građevine, dominantnost i veličinu/ visinu tog objekta. Rodno mesto gotičkog stila je Francuska, gde i dalje možete da posetite turistička mesta i vidite te iste građevine koje su tu bile i u 12. veku. Grad Amjen je primer gotičke arhitekture, pogotovo ako se radi o Gotičkoj katedrali koja se tamo nalazi. Njeni temelji se tamo nalaze još od 13. veka i jedna je od najviših srednjovekovnih katedrala i poznata je po spoljašnjoj fasadnoj umetnosti koja oduzima dah. Požar je uništio veliki deo građevine, tako da je današnja izgrađena 1220 − 1247.

 

 

Vitkost građevina je takođe nešto što obeležava gotiku. Takva gracioznost i dominantnost nikako ne mogu da obeležavaju nešto pogrdno. Postoji dosta predrasuda koje ljudi stvaraju na osnovu nekih istorijiskih dešavanja, oblačenja ili tuđih priča.

 

 

 

DA LI JE GOTIKA NAČIN OBLAČENJA I ŠMINKANJA ILI OBELEŽAVA NEČIJA OPREDELJENJA?

Kako se razvijala gotička arhitektura, ni oblačenje, a ni šminka nisu zaostajale. Bilo je karakterističnije za žene nego za muškarce. Crni korseti, duge crne haljine, crna kosa sa šeširima ili bez, crne cipele sa potpeticom i veoma bled ten − sve su to karakteristike gotike.

 

 

 

DECA ĐAVOLA

U današnjem, našem, vremenu i dalje postoje osobe kojima je to životni stil oblačenja. Prvi uzor im je bila muzika, kasnije je prešlo u stil, a danas je to čitava nova ideologija. Supkultura gota nastala je krajem 1970-ih godina prošlog veka u Velikoj Britaniji, odakle se kroz muzičke grupe raširila i na ostatak sveta. Bili su veoma diskriminisani u to doba, upravo zbog drugačijeg oblačenja, šminke, muzike, pa su organizovali proteste u vidu podrške za ljudska prava. I dan-danas postoje te predrasude da su oni deca đavola, ali to je daleko od istine. Oni su normalni ljudi, kao i svi ostali koji su članovi biblioteke, umetničkih kolonija, humanitarnih akcija…

 

 

 

SRPSKI NOTR DAM

Jedna je od najvećih rimokatoličkih crkava u Srbiji i nalazi se u Vršcu. U pitanju je crkva Svetog Gerharda. Očarava svojom elegancijom, kako spolja, tako i iznutra. Nameštaj, slike i sama građevina je u gotičkom stilu i kako kažu sami meštani Vršca: Ne postoji turista koji je došao u Vršac, a da nije obišao ovu turističku atrakciju.

 

Novi doseljenici su stavili kamen temeljac 1728. godine, a završili je 1730. godine. Zemljište za izgradnju darovali su Srbi, ali kako se sve više katolika doselilo u Vršac, želeli su veću crkvu. Tako je izgradnja veće crkve krenula 1860. godine i završila se 1863. godine. Ova crkva ne samo da je turistička atrakcija, već je i pokazatelj i simbol zajedništva koju Srbija ima decenijama unazad.

 

 

 

ZANIMLJIVE DESTINACIJE

Ako poželite da vidite gotičke građevine, ovo su lokacije na kojima ih možete pronaći:

 

Notr Dam u Parizu, 12. vek

Katedrala u Šartru, 12 − 13. vek

Katedrala u Remsu, 13. vek

Crkva Svetog Gerharda od Sagreda u Vršcu, 18. vek

 

 

TEKST: KATARINA STOJILJKOVIĆ

Katarina Stojiljković je student prve godine novinarstva i do sada nije imala prilike da piše tekstove. Završila je srednju Umetničku školu u Nišu, ali joj je umetnost ostala kao hobi. Bavi se i plesom, koji joj je ušao pod kožu, isto koliko i novinarstvo.