Da li smo mi naša uverenja?

Da li smo mi naša uverenja?

Naša uverenja nam ili pomažu ili odmažu. Možemo sa njima da napredujemo ili nazadujemo.


ŠTA SU UVERENJA?

Zamislićemo da želimo da sagradimo kuću. Naravno da želimo da ona ima dobar i stabilan temelj, da postoji izolacija i da nam osnovni materijal bude kvalitetan. Iz tog razloga biramo što bolje majstore koji će napraviti dobar posao. Želimo stabilnu i postojanu kuću, jurimo za kvalitetom, a ne kvantitetom.

 

 

 

NAŠA UVERENJA SU NAŠ ALAT

Isto tako mi gradimo naš život. Naša uverenja su naš alat koji koristimo da ga izgradimo. Kao što želimo da nam kuća, gde smo svaki dan fizički, bude dobra i stabilna, tako treba da upravljamo našim uverenjima i stvorimo život kakav želimo, da bismo na mentalnom nivou bili zadovoljni.

 

 

 

UVERENJA MOGU DA NAS SABOTIRAJU

Do poteškoća dolazi kada imamo uverenja koja nas sabotiraju. Ne umem ja to, pogrešiću ili Isuviše si dobar/dobra za mene ili Starije uvek treba poslušati bez obzira na sve. Najčešće se ovakva i slična uverenja kreiraju u odnosu na okolinu i ponavljajuće informacije koje primamo iz nje u najranijem detinjstvu, kada kao sunđeri upijamo sve što roditelji i ljudi oko nas govore i rade. Uverenje da uvek moram biti dobro i poslušno dete, jer jedino tako zaslužujem ljubav i pažnju jeste bilo bolno kada je izašlo na videlo. S druge strane, veoma sam zahvalna što sam konačno to osvestila da me takve misli sabotiraju i što sam zbog toga krenula da koračam putem promene i upoznajem sebe kroz drugačija uverenja.

 

 

 

DA LI SU UVERENJA PROMENLJIVA?

Aristotel je napisao jednu sjajnu misao: Ono smo što neprekidno radimo. Zato je moć kontrole našeg delovanja moć kontrole našeg karaktera, a moć kontrole našeg karaktera je moć kontrole našeg života. Uverenja su naša moć!

 

Najlepša stvar je što su ona promenljiva! Ne moramo da živimo uverenja koja smo do sad živeli ako nam ona nisu više od koristi. Ona jesu proizvod učenja, socijalizacije i načina na koji smo vaspitani i odgajani, međutim nisu konstanta. Nisu oni deo naše DNK-a i ne obeležavaju nas na bilo koji način.

 

 

 

PREISPITAJMO SVOJA UVERENJA

Preispitajmo se kakva to uverenja koristimo kao alat kako bismo napravili i sazidali svoj život. Ako osetimo da stagniramo, ako nas neka tema godinama muči ili nam se stalno dešavaju slične situacije kao po nekom šablonu, potrebno je da stanemo i zapitamo se koje uverenje je dovelo do ovakvog mog mišljenja ili ponašanja.

 

 

 

TEKST: JELENA VUKOMANOVIĆ

Jelena Vukomanović je student četvrte godine sociologije na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu i vršnjački edukator u projektu Mind The Mind, o mentalnom zdravlju. Zaljubljenik je u knjige, prirodu, pomaganje ljudima, zagrljaje i rok muziku. Najveći cilj joj je da nakon fakulteta upiše edukaciju za psihoterapeuta i da uživa u tom pozivu celog svog života.