Da li se iz prijateljstva može roditi ljubav?

Da li se iz prijateljstva može roditi ljubav?

Prijateljstvo između muškaraca i žena za mnoge je još uvek nezamislivo. Često se čuje: Kako je moguće da su samo najbolji prijatelji? Kada prestaje prijateljstvo i počinje ljubav?


ŠTA JE PRIJATELJSTVO?

Sa sigurnošću vam možemo potvrditi da je prijateljstvo protivotrov za usamljenost. Imate blisku osobu na koju uvek možete da računate, koja je uvek uz vas kada imate probleme, kada ste okruženi tugom.

U principu, prijateljstvo je kao i ljubav: jako, strastveno, intenzivno, trajno, duboko, intimno. I opet isto pitanje: da li je moguće da žena i muškarac budu prijatelji? Pronalaženje odgovara na ovo pitanje je teško, što skoro svi znaju iz ličnog iskustva. Ipak, prema različitim statističkim studijama, postoje oni koji ipak misle da je moguće biti samo prijatelj sa suprotnim polom.

ŠTA AKO IPAK DOĐE DO LJUBAVI?

Ali, da li će ovako nešto zaista funkcionisati? I šta se dešava kada osećanja postanu intenzivna? Imate prijatelja, ali izgleda kao da  postoji nešto više od prijateljstva. Hemija, fluidi, u vazduhu se oseća naboj strasti. Do tog trenutka ste bili najbolji prijatelji. Razgovarali ste o svemu, uvek ste mogli da računate jedno na drugo. Šta se dešava ako u jednom trenutku počnete da osećate da želite nešto više? Da li je veza sa prijateljem uopšte moguća? Da li se iz prijateljstva može roditi ljubav? U ovom tekstu probaćemo da vam odgovorimo.

KAKO DOLAZI DO TOGA?

Sve počinje neprimetno. Jednog dana shvatiš da ga zoveš više nego obično, a kada ga dugo nema, nedostaje ti. Javlja se ljubomora, želja da svaki trenutak svog slobodnog vremena provedete sa njim. Postavlja se jedno pitanje Da li on oseća prema meni isto? Onda počinje da se javlja strah, i pitanje Šta će se desiti ako mu priznam osećanja?, Da li ću izgubiti najboljeg prijatelja ili ću dobiti najboljeg prijatelja i životnog saputnika?

Sve se ovo dešava kada godinama jedna strana potiskuje prava osećanja. Ponekad se desi da se zaljubimo u prijatelja sa fakulteta, ali znamo da ne možemo da budemo sa njim. Mi želimo da budemo bliski sa njim, zbog čega uspostavljamo prijateljske odnose. Međutim, kako vreme odmiče, sve smo manje dobri u skrivanju svojih pravih emocija. Jednog dana naša naklonost teče udvostručenom strašću. Naravno, funkcioniše i obrnuto.

Dešava se da muškarac godinama krije svoja prava osećanja i upozna ženu koju voli na prijateljskoj osnovi. On ne može ništa da učini jer je ona zaljubljena u njegovog prijatelja ili drugog muškarca, s kojim čini srećan par. Međutim, ako se njihova veza raspadne i žena postane slobodna, on počinje da čini sve da osvoji njeno srce. Kada vidi njenu tugu, poziva je na zabavu, vozi je na koncert u susedni grad, dolazi u nenajavljenu posetu sa flašom vina. Šta učiniti u ovoj situaciji?

KAKO NE POMEŠATI PRIJATELJSTVO S LJUBAVLJU?

Statistika govori da se najlepše veze javljaju upravo iz prijateljstva. Takvi partneri se najbolje poznaju i takve veze u većini slučajeva se završavaju uspešnim brakom. Ljubav i prijateljstvo može opstati samo ako ste iskreni, pre svega prema sebi, a onda i prema suprotnom polu u vezi osećanja. Šanse u životu postoje da bi se iskoristile. Jedna šansa dobrom prijateljstvu i otvorena vrata ljubavi mogu doneti veliku sreću i osmeh na vaše lice.

TEKST: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.