Da li je reproduktivno zdravlje tabu tema?

Da li je reproduktivno zdravlje tabu tema?

Reproduktivno zdravlje predstavlja mentalno, socijalno i fizičko stanje razvoja i svesti reproduktivnog sistema – sistema (polnih) organa koji organizmima služe u razmnožavanju. Bezbedan i zadovoljavajući seksualni život, sposobnost reprodukcije i sloboda odlučivavanja kako i kada je ostvariti su neki od faktora koji omogućavaju svest o reproduktivnom zdravlju.

 

 


 

KAKO SE PRAVILNO INFORMISATI?

 

Interesovanje, u većini slučajeva, dobijamo kada se sami nađemo u nekom problemu ili situaciji koja je vezana za reproduktivno zdravlje. Da li je pravo vreme da stupimo u seksualni odnos? Zašto i kada je potrebno koristiti kondome? Prvi simptomi trudnoće…

 

Zbog čega ovakva pitanja postavljamo u trenutku kada smatramo ili mislimo da smo spremni za nešto ovako, zašto se ne edukujemo ranije?

 

Strah i znatiželja, navode nas da pronađemo informacije na najlakši i najbrži način, putem interneta. Naravno, kako svaka osoba, bez velikih ograničenja, može postavljati sadržaje, često dolazimo do pogrešnih odgovora i netačnih rešenja. Strah još više raste, postajemo paranoični i konstatujemo da sa nama nešto nije u redu.

Da, nije u redu, što se nismo informisali kod stručnog lica.

 

 

ZBOG ČEGA JE REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE TABU TEMA?

 

Dolazimo do ključnog pitanja, zašto nam je neprijatno razgovarati o reproduktivnom zdravlju? Kada se pogleda šira slika, razlog ne postoji. Zašto nije neprijatno razgovarati i edukovati se o prehladi, kijavici, migrenama, mučnini i drugim bolestima? Zašto, bez ikakvih problema, posećujemo doktore za takve vrste bolesti, dok poseta urologu i ginekologu može da nam stvori nelagodu?

 

 

MAPIRATI POREKLO TABUA

 

Problem može nastati u ranim fazama detinjstva kada odrasli pokušavaju da nas “sačuvaju”od takvih stvari, pričama da su nas donele rode, da su higijenski ulošci i kondomi “nešto za odrasle” i da smo mi mali za to. Vremenom, deca u susrestvu sa seks scenama u nekom filmu/seriji postaju postiđena, reklama za kondome i uloške im stvara neprijatnost, a devojčice prilikom dobijanja prve menstruacije bivaju preplašene. I tako se dolazi do perioda kada postaje neprijatno razgovarati o toj temi.

 

 

REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE JE PRIRODNA POJAVA

 

Neprijatnost ne prestaje sama od sebe i zato je potrebno da se informišemo i steknemo stručna i relevantna znanja. Iako internet može ponuditi rešenja, ipak iza njih ne mora nužno stajati lekar. Takođe, osoba od poverenja je ključna, kada je reproduktivno zdravlje u pitanju. Neka to bude neko pred kim će naša neprijatnost biti svedena na minimum, stariji brat/sestra ili drug/drugarica. Ni u takvim situacijama, početak koverzacije neće biti lak, ali setimo se to je osoba koju poznajemo toliko dugo, u koju imamo poverenja, sigurno će se i ona potruditi da razgovor teče sa što manje nelagodnosti.

 

 

Ukoliko smatramo da ne postoji neko toliko blizak sa kim bismo mogli podeliti problem, uvek su tu stručna lica kod kojih možemo tražiti pomoć. Školski psiholog/pedagog ili psihološko savetovalište ne bi možda mogli da nam reše sve probleme, ali definitivno bi nas saslušali i ohrabrili da posetimo ginekologa/urologa. Oni bi svakak ozbiljno shvatili problem i sačuvali  našu privatnost.

 

 

KADA TABU POSTANE UŽITAK

 

 Nakon prolaska ove faze, postajemo otvoreniji, iskreniji, osećamo olakšanje i takve razgovore sprovodimo češće, uključujući i druge ljude. Postajemo svesni važnosti reproduktivnog zdravlja, shvatamo da nema mesta za neprijatnost, ona vremenom polako nestaje, počinjemo redovno da posećujemo svog lekara, svakodnevno se informišemo, edukujemo i pomažemo ostalima.

 

 

TEKST: IVANA IGNJATOVIĆ

Ivana Ignjatović je studentkinja treće godine Informacionih tehnologija na Fakultetu tehničkih nauka u Čačku. Zaljubljenik je u kulinarstvo i uživa u isprobavanju novih recepata. Hobiji su joj i pisanje, gluma, recitovanje i web dizajn.