Da li je Mek Donalds dobar ili loš?

Da li je Mek Donalds dobar ili loš?

Mek Donalds je jedan od najvećih američkih brendova, i jedan od najvećih na svetu. Upravljajući sa preko trideset hiljada restorana u preko 100 zemalja, on je verovatno najuspešniji restoran na svetu. U nastavku navodimo nekoliko razloga zašto nije dobro prečesto konzumirati hranu iz ovih restorana.


UGLJENI HIDRATI I INSULIN

Većina brze hrane, kao što su burgeri, pomfrit i gazirana pića sadrži velike količine ugljenih hidrata.

Kada organizam krene da razgrađuje Mek Donalds obrok, nivo šećera u krvi raste.

Da bi se izborio sa ovim skokovima, insulin se brzo oslobađa u cilju što bržeg snižavanja šećera u krvi i samim tim dolazi do skokova u samom insulinu.

 

PERIODIČNA KONZUMACIJA JE U REDU

Periodična konzumacija ovog tipa hrane s vremena na vreme kod potpuno zdravih osoba ne predstavlja nikakav problem.

S druge strane, prečesta konzumacija može da dovede do pojave insulinske rezistencije ili dijabetesa tipa II.

Iako je prema istraživanjima McDonald’s omiljeni restoran hrane i pića mladih u Srbiji, različita dugogodišnja istraživanja ipak pokazuju da preterana konzumacija njihovih proizvoda može loše uticati na zdravlje ljudi.

 

PRETERANO KONZUMIRANJE MOŽE NARUŠITI ZDRAVLJE

Osim činjenice da postoji veća verovatnoća za nastanak pomenutih stanja, ovakav način ishrane može uticati i na zdravlje vašeg srca.

Pored skrivenih šećera, ova hrana sadrži i dosta trans masti, koje dovode do povećanog nivoa lošeg holesterola i smanjenog nivoa dobrog holesterola.

 

GOJAZNOST

Kao najveću posledicu preterane konzumacije obroka ovog tipa, možemo navesti gojaznost, koja je danas na trećem mestu po rasprostranjenosti bolesti u svetu.

Na samom kraju, možemo zaključiti da je svakodnevna konzumacija vrlo loša po naše zdravlje, ali isto tako, ne treba da je se odreknemo u potpunosti ukoliko nam pričinjava zadovoljstvo.

U redu je da počastite sebe ovakvim obrocima nekoliko puta godišnje.

 

TEKST: JOVANA MIHAJLOVIĆ

Jovana Mihajlović je iz Beograda. Student je završne godine Fakulteta za projektni i inovacioni menadžment, u Beogradu. Voli muziku, knjige i životinje. Večiti protivnik lažnog morala koji nam se svakodnevno servira na društvenim mrežama.