Da li dobijamo ono što tolerišemo?

Da li dobijamo ono što tolerišemo?

Da li ste se ikada zapitali zašto se često tako mnogo dajemo, a tako malo time dobijamo? Zašto nam se partnerski odnosi i prijateljstva svode na to da se jedna strana uvek više trudi? Zar ne bi bilo lakše da se izgradnja odnosa svodi na podjednak trud, pažnju i poštovanje? Umesto da krivce pronalazimo u partnerima i prijateljima, hajde da pođemo od sebe.


DOBIJAŠ TO ŠTO TOLERIŠEŠ

Ako pristaješ na to da od partnera dobijaš minimalnu pažnju, koliko god da mu je stalo, minimalno ćeš i dobiti. Žene su takođe sklone preuzimanju kućnih poslova na sebe, jer muškarci nisu baš najveštiji u peglanju, usisavanju… U početku, većina žena se uspešno bori i samostalno postiže sve, ali vremenom kada dođe do sagorevanja, da li ćemo moći sve same?

Međutim, kada je vaš partner već navikao na vašu toleranciju, teško će prihvatiti činjenicu da mora i on da se uključi. Isto je i u prijateljstvu. Veliki broj prijateljskih odnosa bazira se na nekoj vrsti koristi. Ako dozvolimo da nas koriste, koristiće nas.

DO TEBE JE

Pošto druge ljude često ne možemo promeniti, pa makar se radilo i o nama vrlo bliskim osobama, gubićemo vreme pokušavajući da ispravimo sve nepravde prema nama. Zato, hajde da radimo na sebi.

Jedan od načina da poboljšamo svoje odnose sa ljudima je da evaluiramo naše prethodne odnose (propala prijateljstva, veze, poslovne saradnje…). Uporedimo naš trud i trud koji smo dobili zauzvrat. Ukoliko rezultat nije baš jednak, dobijali smo ono što tolerišemo, a ne ono što zaslužujemo.

SVOJE GREŠKE PRETVORI U LEKCIJE

Loši odnosi sa ljudima uče nas kako da se ponašamo u budućim situacijama. Propala veza, iz koje ste izašli emotivno povređeni ukazaće vam na to da niste dobili ono što ste zaslužili. Pa da li su takvi odnosi vredni tolerisanja?

Svaki loš odnos ukazaće vam na to šta ne treba da tolerišete, koliko god voleli tu osobu. Ljubav nije opravdanje da tolerišete nešto što vam ne prija.

IZGRADI SAMOPOUZDANJE

Na kraju dana, jedina osoba kojoj ćete se sigurno vratiti ste upravo vi. Svi drugi, danas su tu, sutra nisu. Da li zbog toga vredi izgubiti sebe? Umesto da tolerišemo ponašanja koja nam ne prijaju, hajde da postanemo nezavisni od patoloških odnosa. Da bi ste bili srećni u socijalnim odnosima, prvenstveno morate biti srećni sami sa sobom.

Zato postavite sebi cilj, pronađite hobije koji vas ispunjavaju. Kada izgradite sebe, izgradićete i kvalitetan odnos sa ljudima koji se zasniva na uzajamnom poštovanju, a ne na toleranciji koja je prisutna samo sa vaše strane. Traži više i dobićeš više.

TEKST: IVANA JOSIPOVIĆ

Ivana Josipović studira Psihologiju na Fakultetu za medije i komunikaciju u Beogradu. Radi kao vaspitač u predškolskoj ustanovi. U slobodno vreme voli da čita psihološke tekstove, da šeta u prirodi ili da trenira.