Crna čokolada – zdraviji izbor

Crna čokolada – zdraviji izbor

Da li ima slađe dileme od odabira čokolade? Crna, bela, mlečna, sa lešnicima ili pistaćima, u čvrstom ili tečnom stanju. Kakva god bila, njen ukus je nešto posebno i neprocenjivo. Međutim, da li je dobra za naš organizam, i zašto je crna čokolada zdraviji izbor kada želimo nešto slatko? 

 


 

SVEPRISUTNOST ČOKOLADE

Zbog njenog nezamenjivog ukusa, čokolada se koristi kao dodatak raznim jelima i napicima. Prosto je postalo popularno da se danas čokolada ubacuje u kafu, palačinku ne možemo zamisliti bez čokoladnog preliva, a sam odlazak u prodavnicu i neplanirana kupovina čokolade je postala rutina.

 

 

UTICAJ PRERAĐENIH ČOKOLADA

Samokontrola, lepa figura, kao i onaj poseban osećaj posle konzumiranja mlečne ili bele čokolade, jeste nešto što ne ide zajedno i čime se ne možemo pohvaliti. A kako bismo i mogli kada su ovakve vrste čokolada u ogromnoj količini prerađene, pune su masti, zasićenih šećera i soli. Sve to utiče na stvaranje dopamina i zavisnosti. Pored gojaznosti, ove vrste čokolada sadrže puno toksina i štetnih bakterija. Takođe izazivaju i alergijske reakcije, gorušicu, a velika količina može uticati na pojavu raka.

 

 

Iako svesni da posledice uzimanja mlečne ili čokolade sa lešnicima nisu nimalo naivne, mi ih i dalje konzumiramo zbog njihovog ukusa. Međutim, možemo obradovati sve ljubitelje čokolada i reći im da postoji odlična alternativa, koja je po svom sastavu zdravija, a po ukusu najpribližnija, a to je crna čokolada.

 

 

SASTAV CRNE ČOKOLADE

Crna čokolada je čokolada koja u sebi sadrži od 50 do 90 odsto kakaoa, biljke sa visokim nivoom minerala i antioksidanasa. Takođe, ona sadži značajno manji broj prerađenog šećera, kao i masti, pa stoga predstavlja najzdraviju i najbolju opciju u odabiru čokolade. Osim što drastično ima manje šećera i masti, crna čokolada takođe sadrži i biljke sa visokim nivoom minerala i antioksidanasa koji imaju razne benefite po naše zdravlje.

 

 

ANTIOKSIDANTI

Crna čokolada poseduje ogroman broj organskih jedinjenja koja deluju kao antioksidanti. Antioksidanti se bore protiv slobodnih radikala i time čuvaju organizam od nastanka raznih bolesti, kao što su rak, srčana oboljenja, srčani udari, Alchajmer, artritis, katarakta i mnoge druge. U antioksidante spadaju polifenoli, flavanoli, kao i katehini. Flavanoli su povezani sa proizvodnjom azotnog oksida, koji opušta naše krvne sudove i poboljšava protok krvi. Stoga ima značajnu ulogu za naše srce, utiče na snižavanje krvnog pritiska, i boljeg protoka krvi. Takođe, efikasni su u borbi protiv dijabetesa, oštećenja ćelija koje se odnose na starenje, ali i smanjenja lošeg holesterola.

 

 

MINERALI

Crna čokolada poseduje i razne minerale, poput magnezijuma, bakra, gvožđa, fosfora, cinka. Ovi minerali imaju značajne funkcije u našem telu. Gvožđe nam pomaže u razvoju mozga, proizvodnji kolagena i jačanju imunološkog sistema. Magnezijum je odličan za opuštanje mišića, za održavanje funkcije mozga i doprinosi kvalitetnijem snu. Cink igra veliku ulogu u imunološkom sistemu, fosfor služi za održavanje zuba i kostiju, dok bakar predstavlja jedan od najznačajnijih katalizatora u našem organizmu.

 

 

PREPORUČEN UNOS CRNE ČOKOLADE

Kako navodi Pirt (Phosphoinositide Interacting Regulator Of Transient), porcija crne čokolade se kreće od 30 do 60 grama. Dakle, iako crna čokolada sadrži mnoge povoljnosti za naš organizam, ne treba preterivati. Shodno tome, nećemo je svaki dan uzimati, već povremeno. Imajte na umu da iako je zdravija, prosečna crna čokolada koja sadrži 80 odsto kakaoa ima i veliku energetsku vrednost (100g sadrži 558kcal).

 

 

UMERENE KOLIČINE

Crnu čokoladu možemo naći u gotovo svim marketima, a pri kupovini treba gledati da uzmemo čokoladu sa što većim procentom kakaoa u sebi. Naime, što čokolada sadrži veći procenat kakaoa, ona sadrži manji broj šećera. Jer više kakaoa znači i više flavanola. Međutim, iako nam se sa jedne strane smanjuje procenat šećera, sa druge nam se povećava procenat masti koji sadrži crna čokolada. Pa, stoga, ukoliko želimo manje šećera, ali i manje masti, onda nam crna čokolada jeste zdraviji izbor, ali u preporučenim količinama.

 

 

TEKST: OLJA STOJILJKOVIĆ

Olja Stojiljković je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Profesionalno se bavi bodibildingom i paverliftingom, drži i individualne treninge i izrađuje planove ishrane.