Čovek za nezaborav – Milorad Mandić Manda

Čovek za nezaborav – Milorad Mandić Manda

Kulturna scena Srbije obiluje ličnostima koje nesebično dele svoj talenat, koje nas uveseljavaju, zasmejavaju, a nekada i rastužuju. Čini se da njihovog značaja i veličine nismo svesni sve dok ih ne izgubimo. Tek tada spoznajemo da svet bez njih nije, i nikada neće biti isti. U članku koji je pred vama, podsetićemo se čoveka sa srcem večitog dečaka. Nikada ga nećemo zaboraviti, gde god da je sada. To je Milorad Mandić Manda.


POČETAK ŽIVOTNE STAZE

Jedan od najvoljenijih srpskih glumaca rođen je 1961. godine u beogradskom naselju Dušanovac. Odrastao je u skromnoj, ali složnoj i srećnoj porodici. Njegova majka bila je domaćica, otac vojno lice. Pored njih, živeo je sa deset godina mlađim bratom i godinu dana mlađom sestrom. Završio je elektrotehničku školu Nikola Tesla i uspešno se odupreo želji svoga oca da upiše zanat. Umesto toga, nakon završene srednje škole, služio je vojni rok u Osijeku i Vukovaru. Život ga je vodio prema onome za šta se školovao, stoga je upisao Elektrotehnički fakultet. Paralelno sa tim radio je u firmi Termovent. Budući da je bilo izuzetno teško uskladiti sve obaveze, Manda je bio primoran da napusti fakultet.

 

 

 

GLUMA, NE ZANAT

Mandi je prijem na Akademiju doneo sreću i zadovoljstvo, ali ga je istovremeno, isti taj događaj ostavio bez krova nad glavom. Zbog odluke da se odrekne sigurnog zanata i finansijske stabilnosti otac ga je izbacio iz kuće. Tada je osetio šta znači snalaziti se, te je godinu dana spavao kod prijatelja, devojaka, ali i u pozorištu i na Akademiji. Bez obzira na postupak njegovog oca, svoju porodicu nikada nije zapostavio. Uvek im je finansijski pomagao, budući da je već u najranijem periodu dobijao uloge i honorare za iste.

 

 

 

POHOD NA FILM

Mandinu prvu filmsku ulogu vezujemo za 1986. godinu. U filmu Špadijer jedan život, reditelja Miljenka Derete, glumio je sa koleginicom Vesnom Trivalić. Iste godine svoje mesto nalazi i u drami Konac, komedije za koju je inspiracija nađena u delu čuvenog Ive Andrića. Naredne godine publika uživa gledajući ga u trileru Već viđeno, autora Gorana Markovića. Za tada mladog glumca taj trenutak predstavlja dragocenost, jer je kadar delio sa veličinama poput Petra Božovića, Anice Dobre, Bogdana Diklića i Mustafe Nadarevića.

 

 

 

U kultnoj seriji Bolji život ostao je upamćen kao Mile pile, dok je u filmu Sedmi dan igrao sa kolegama sa klase. Nakon toga, usledile su mnogobrojne uloge koje su mu donele ljubav i simpatije publike, ali i dugu i plodonosnu karijeru. Pamtimo ga po ulozi u seriji Vuk Karadžić. Zatim je tu uloga učitelja u filmskoj adaptaciji romana Braća po materi Jovana Radulovića. Pažnju na sebe skreće i u filmu Slatko od snova, u kom glavnu ulogu tumači folk pevačica Dragana Mirković.

 

 

 

PREKRETNICA U KARIJERI

Prekretnicu u njegovoj karijeri predstavlja 1996. godina, kada se u filmu Srđana Dragojevića Lepa sela lepo gore pojavljuje u ulozi Viljuške. Film se temelji na istinitom događaju. Predstаvlja potresnu priču o sedmorici srpskih vojnika drinskog korpusa, koji su devet dana bili okruženi u tunelu Brodar kod Medveđe. Ovaj film bio je i kandidat za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

 

 

 

1998. godine Mandin talenat oplemenio je još dva velika filmska ostvarenja – Rane i Tri palme za dve bitange i ribicu. U ovoj komediji maestralno je izneo ulogu slikara Terze koji živi na splavu. Kasnije su usledile uloge u raznim drugim ostvarenjima, poput filma Točkovi, Rat uživo, Apsolutnih sto i slično.

 

 

 

PLODNE GODINE

Na ulogama koje smo nabrojali u prethodnom delu članka, Manda se nije zaustavio. Naprotiv, čini se da je to bio tek početak. Mogao je mnogo, a isto toliko je i dao. Publika je u periodu od 2004. do 2009. godine uživala u čak dvanaest filmova i osam serija. Svako od tih ostvarenja nosilo je karakteristične junake, replike i kultne scene koje se ne brišu iz sećanja.

 

 

 

Manda nam je svoj talenat poklonio u filmovima Sivi kamion crvene boje, Pljačka trećeg rajha, Mi nismo anđeli i Klopka. Najveću ljubav i naklonost publike zadobio je u komediji Ivkova slava, koja predstavlja adaptaciju čuvenog dela Stevana Sremca. Srčanost i neposrednost Kurjaka, koga tumači Manda, splet neočekivanih okolnosti, ali i sjajna glumačka ekipa uspeli su da bez daha ostave publiku koja željno isprati  čak i svaku reprizu ovog ostvarenja. Dvehiljadite godine obeležile su uloge u serijama Jesen stiže, dunjo moja, Vratiće se rode i Premijer. Ipak, Manda najveću popularnost stiče ulogom bata Milašina u seriji Selo gori a baba se češlja.

 

 

 

OMILJENO TV LICE

Osim uloga koje su obeležile njegovu karijeru i ostavile snažan utisak na publiku, Manda je trag koji je neizbrisiv ostavio i kao TV lice. U tom svetlu, publika ga upoznaje 1982. godine u serijalu Bajke za laku noć. Upravo u njemu, Manda je bio voditelj. U periodu od 1989. do 1995. godine bio je domaćin dečije emisije S one strane duge. Upravo za nju vezuje se čuveno pitanje: Da li si se zaljubiška? Njega je postavljao dečacima i devojčicama. Pored toga, bio je domaćin projekata Više od igre, Tajni agent Izi. Ne zaboravimo emisije: Ja volim Srbiju i Kolo sreće.

 

 

 

ODLAZAK KAPETANA KUKE

Veliki glumac i čovek prerano nas je napustio. Poslednje trenutke proveo je u pozorištu uveseljavajući najmlađu publiku. Uloga Kapetana Kuke u predstavi Petar Pan, ostaće njegov pečat i izvor sećanja na sva dela kojima nas je zadužio. 15. juna 2016. godine poslednji put je izašao na scenu, ali kraj predstave, nažalost, nije dočekao. Iza sebe je ostavio suprugu i decu, neutešne kolege, prijatelje, ali i mnogobrojnu publiku. Sahranjen je tri dana nakon smrti, i to u Aleji zaslužnih građana pored svojih kolega – Bate Živojinovića i Dragana Nikolića.

 

Fotografija preuzeta sa sajta: http://gloria.rs

 

 

TEKST: JELENA FILIPOVIĆ

Jelena Filipović apsolvent je na osnovnim akademskim studijama srbistike na Filozofskom fakultetu u Nišu. Zaljubljenik je u čitanje, pisanu reč, prirodu i dobre i iskrene ljude.