Čičkovo ulje kao saveznik u nezi

Čičkovo ulje kao saveznik u nezi

Čičkovo ulje, koje se dobija iz korena istoimene biljke bogato je vitaminima B, C i E. Od njega se mogu praviti čajevi, može biti idealan dodatak ishrani, ali još jedna njegova uloga jeste u negovanju i održavanju lepote. Ukoliko niste znali za neverovatna dejstva ovog ulja, kada su u pitanju lice, obrve, trepavice i kosa u nastavku možete pročitati na koje sve načine ga možete koristiti u te svrhe.

 

 


ČIČKOVO ULJE ZA LICE

Čičkovo ulje, zahvaljujući E vitaminu, sadržaju masti i  mnogim drugim antioksidativnim jedinjenjima koja se u njemu nalaze, pomaže pri hidrataciji.

 

Antioksidanti sprečavaju nastanak bora, ali i prerano starenje. Antibakterijska, antiseptička i anti-inflatorna dejstva čičkovog ulja, omogućavaju da se ono koristi kao bezbedan prirodnii lek za kožna oboljenja.

 

Poboljšana cirkulacija je još jedan ishod korišćenja ovog prirodnog ulja. Aktivna  jedinjenja arktin i lignani imaju svojstva koja stimulišu međućelijski matriks, što daje elastičnu i mlađu kožu. Redovnim nanošenjem par kapi čičkovog ulja u Vašu omiljenu kremu, serum ili tonik za lice, neposredno pre upotrebe, učinićete da Vaša koža odaje svež i hidridan izgled.

 

Mešanjem čičkovog i eteričnog ulja kamilice dobija se odlično sredstvo za uklanjanje šminke ali i prljavštine.

Maska od  ulja čička za suvu ili zrelu kožu dobro tonira i stimuliše cirkulaciju krvi. Potrebno je pomešati 5 g mlevenog svežeg peršuna sa 5 kapi čičkovog ulja i 7ml soka aloe vere. Dobijenu masku dobro utapkajte u kožu i ostavite da odstoji sat vremena.

 

 

ČIČKOVO ULJE ZA TREPAVICE

Sve više žena, ali i mladih devojaka se podvrgava nadogradnji svilenih trepavica usled opadanja njihovih prirodnih. Nažalost i to nije rešenje. Korišćenje hemikalija prilikom nadogradnje može dodatno ošteti prirodne trepavice. Zato je tu čičkovo, ulje koje svojim magičnim dejstvom doprinosi boljem kvalitetu trepavica i bržem rastu. Ono hrani folikulu dlake i podstiče rast novih dlaka.

 

Uveče pre spavanja, par kapi čičkovog ulja utrljajte u trepavice i tako prenoćite. Radi preciznosti možete utrljati uz pomoc četkice ajlajnera. Budite oprezni pri nanošenju, ulje ne sme dospeti u oko jer može izazvati iritaciju. Ovakav tretman ponavljajte redovno, a rezultati dugih i gustih trepavica će vremenim doći.

 

 

ČIČKOVO ULJE ZA OBRVE

Neadekvatno čupanje obrva ili nažalost loša genetika može dovesti do toga da su Vaše obrve dosta retke. Korišćenje šminke kako bi se nedostaci popunili zaista ume da deluje neprirodno i nekad utiče loše na simetriju lica. Uz pomoć vitamina A i esencijalnh masnih kiselina, ulje čička jača obrve i stimuliše rast novih dlaka. Postupak nanošenja ulja na obrve je isti kao kod nanošenja na trepavice, dok revodno korišćenje daje gušće  i jače obrve.

 

 

ČIČKOVO ULJE ZA KOSU

Čičkovo ulje je čak najpoznatije pri korišćenju za suvu i oštećenu kosu ali i u borbi protiv peruti. Kada se ono nanosi na kosu, kosi se vraća sjaj i elastičnost, vremenom postaje čvrsta i manje opada. Ulje od čička  dobro utrljajte pre pranja kose. Ukoliko ostavljate da odstoji preko noći vodite računa da dobro uvijete kosu, zbog masnoće ulja. Ujutru je potrebno isprati kosu mlakom vodom i našamponirati.

 

 

TEKST: MAGDALENA KOSTIĆ

Magdalena Kostić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. 


1 thought on “Čičkovo ulje kao saveznik u nezi”