Ćešin − grad na reci Olzi

Ćešin − grad na reci Olzi

Poljska − zemlja gde pravila postoje da bi se kršila. Zemlja gde se poštuje tradicija porodičnih vrednosti, gde se svakog vikenda porodično ide na ručak u neki od obližnjih restorana. Takođe, zemlja gde se alkohol pije kao mineralna voda. U ovom tekstu predstavićemo vam jedinstveni poljski grad − Ćešin.


 

MALA ITALIJA U POLJSKOJ

Onog trenutka kada prvim koracima uđete u Poljsku prvo što ćete osetiti je ogromna klimatska razlika. Za razliku od Balkana, gde leta znaju da budu izuzetno topla i vrela, u Poljskoj je temperatura tokom leta oko 26 stepeni. Reka Olza, koja se nalazi na samoj granici Češke i Poljske, krasi dva mala grada − češki Tešin i poljski Ćešin.

 

 

Ono što se može primetiti dok prelazite most iz Tešina i ulazite u Ćešin, jeste da Poljska izuzetno neguje vrednosti starih građevina. Mnoge zgrade prošle su male rekonstrukcije i popravke, ali i dalje odišu starim duhom istorijske arhitekture.

 

 

 

Mnogi smatraju da je Ćešin savršen mali italijanski gradić sa 36.000 stanovnika. Nalazi se u Šleskom vojvodstvu i jedan je od najstarijih u Poljskoj. Najvažnije mesto u Ćešinu je Gora Zamkova, koju šetalište povezuje sa trgom koji je takođe prepun turista. Ono što je karakteristično za Goru Zamkovu jeste da krije najstarije očuvanu crkvu u Poljskoj. Njeno ime je Rotonda Sv. Nikolas. Ukoliko kupite kartu,  imate mogućnost da se popnete na vrh kule i posetite fantastičnu unutrašnjost crkve. Ceo park izgleda veoma lepo, posebno u jesen.

 

 

 

 

MAGNOLIJE ĆEŠINA

U Ćešinu cveta mnogo magnolija, tako da kada prolazite kroz grad teško ih je ne primetiti. U devetnaestom veku magnolije su sađene u baštama, najčešće u vilama bogatih građanki. Međutim, prve magnolije je u Ćešinu doneo katolički sveštenik, jezuita – Leopold Jan Šeršnik oko 1800. godine. Ćešinska staza rascvetalih mangolija duga je nešto više od jednog kilometra.

 

 

LASEK MIJSKI

Gradska šuma, Lasek Mijski na Puncovu, je hrastova šuma, prepuna breze i jasena. Jedini je takav oblik šume u Poljskoj. Javlja se samo u oblasti podnožja Ćešina. Tu ćete biti u prilici naći preko 180 biljnih vrsta. Najzelenije mesto u Ćešinu, opštinski šumski rezervat na reci Olzi, prisutan je na mapama grada preko 60 godina i svoje posetioce oduševljava gustom vegetacijom.

 

 

 

Vredi je posetiti u proleće. Ne samo da biste se divili Ćešinu, već i brojnim geofitima, kao što su medveđi luk Allium ursinum, žuti Galeobdolon luteum i žuti Ranunculoides Anemone. Šuma u južnom delu ima najprirodniji karakter, jer je severni deo nekada bio gradski park. Do danas su opstali sokaci sa kamenim stepenicama. Šuma je odredište za izlete i šetnje za stanovnike Ćešina. Ono o čemu bi posetioci trebali voditi računa, jeste dobrobit i bezbednost čitavog ekosistema, s obzirom da je u šumi na snazi stroga zaštita.

 

 

RESTORANI U ĆEŠINU

Jedan od najpopularnijih restorana u Ćešinu je italijanski restoran u Trzech Braci, koji se nalazi preko puta teatra Adama Mickeviča. Restoran služi izuzetno kvalitetne papardele, špagete, picu, stek, rižoto. Tajna vrhunske kuhinje ovog restorana krije se u želji samih vlasnika da tradiciju i ukus Italije prebace u Poljsku i na taj način svojim posetiocima pruže užitak i ugodan, prijatan dan.

 

 

 

 

TRADICIONALNA JELA POLJSKE

Tradicionalna poljska kuhinja ima mnogo obožavatelja širom sveta. Njihova kulinarska tradicija ima dugu tradiciju koja seže do srednjeg veka. Vekovima Poljska nije imala pristup uvoznim začinima i povrću. Zato su domaći kuvari veoma dobro iskoristili ono što je uzgajano u bašti ili što je bilo dostupno za lov u obližnjoj šumi. Najpopularnija jela su duboko ukorenjena u verskim tradicijama. Katoličke proslave su bile povod za gozbu za stolovima punim tradicionalnih poljskih jela.

 

 

 

Najpopularnija jela i dezerti su pierogi, kotlet schabowy z kapusta zasmazana (pohovano meso s prženim kupusom i slaninom), kotlet schabowy z ziemniakami i mizerią (pohovano meso sa krompirom i salatom od krastavca). Zatim tu su i riba, štrudla sa makom, palačinke. Od jela popularan je bigos, a pravi se sa kiselim kupusom, slatkim kupusom, mesom, pečurkama, suvim grožđem i šljivama. Tu je i takozvani szarlotka z lodami waniliowymi, odnosno kolač od jabuke sa kuglom sladoleda od vanile.

 

 

 

Što se supa tiče, supe igraju važnu ulogu u tradicionalnoj poljskoj kulinarskoj tradiciji. Najpopularnija supa je żurek, kisela supa od raži.  Tu spadaju i krem-supa od paradajza sa makaronima ili rižom i  czerwony barszcz, tj. crveni boršč.

 

 

 

TEKST I FOTOGRAFIJE: BOJANA KWIEK

Bojana Kwiek – rođena 30.01.1986, u Jagodini, profesionalno se bavi pisanjem poezije i proze, copywriter, content writer, SEO writer, NLP praktičar, social menadžer. Živi u Poljskoj. Njena poezija krasi mnogobrojne zbirke poezije. Za sebe kaže da je večiti sanjar, zaljubljenik u more i svoju inspiraciju za pisanjem upravo pronalazi pored vode, u prirodi.

 

Neguje ljubav prema pisanju svakodnevno i želja joj je da i do drugih dođe magičnost pisanog dela. Smatra da je čitanje i pisanje jedan od lekova protiv depresije i preporučuje svima da svoje sumorne dane oboje dobrom knjigom, nekim časopisom, kafom ili koktelom i osmeh na licu je zagarantovan.