Čarli Čaplin – lik i delo

Čarli Čaplin – lik i delo

Čarli Čaplin smatra se jednom od osoba koja je u potpunosti promenila filmsku umetnost, ali i filmski svet iza kulisa. Poreklom iz Britanije, ovo neponovljivo lice i ime, ne prestaje da očarava srca i sećanja gledalaca, kao i da neprekidno nasmejava ljude.

 


 

GLUMAC, REDITELJ I PRODUCENT

Budući da je poznat kao jedan od najvećih komičara od početka filmske umetnosti do danas, zanimljivo je pomenuti da je on pored toga što je bio glumac, bio i reditelj i scenarista, a i producent. Rođen je 16.04.1889. godine i živeo je do 1977. godine. Pored velikog uticaja na glumce i na sam pojam filma tada, ali i sada, njegove uloge i način izvođenja, predstavljali su potpunu revoluciju. Priznaje se kao jedan od najznačajnijih glumaca dvadesetog veka.

 

 

LIK SKITNICE

Pored neverovatnih gestikulacija i mimike, Čarli Čaplin je u svom liku skitnice, napravio nezamenljiv izgled i ljudi širom sveta nepogrešivo znaju njegov kostim. Sa širokim pantalonama, polucilindrom, štapom i velikim cipelama, kao i nezaboravnim brkovima, postao je jedan od najprepoznatljivijih likova ikada. Njegov humor i energija ostaju urezani u očima gledalaca.

 

 

ZVEZDA DVADESETOG VEKA

Velika popularnost i obožavanje od strane publike bili su neminovni, i Čarli Čaplin je polako prilikom razvijanja svojih filmova počinjao da bude prava zvezda. Prodavali su se suveniri sa njegovim likom i u to doba on je predstavljao jednu od najznačajnijih zvezda.

 

 

FILMOVI

Neminovan je talenat ovog velikog čoveka i jednog od najboljih izvođača koji su zabeleženi od početka istorije filma pa do danas. Od mnogobrojnih kratkotrajnih filmova, koje mislimo da nismo gledali, možemo uočiti reference upravo u svojim omiljenim filmovima. Sa druge strane, dugometražni filmovi, kao što su Moderna vremena i Veliki diktator, predstavljaju klasike koji se neizostavno prepliću sa sadašnjim i budućim vremenom, a daju i velika vrata u prošlost.

 

 

 

NESVAKIDAŠNJA ENERGIJA

Na koji god način da pokušamo da dočaramo osmeh, pogled, ali i pokret ovakvog velikana, ni jedan rečnik svih jezika sveta nije dovoljan da to opiše na pisanom papiru. Iza ovog čoveka će, sem njegovih dela, ostati neprikosnoveni osmesi i ulepšani dani, jer energija kojom je on zračio, zaista je nesvakidašnja.

 

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!