Bundeva i šargarepa kao pomoć oštrom vidu

Bundeva i šargarepa kao pomoć oštrom vidu


Čulo vida nam omogućava da svakodnevno obavljamo različite aktivnosti. Danas, zbog napredovanja tehnologije i svakodnevne izloženosti ekranima, naš vid je ugrožen. Iz tog razloga moramo unositi što više vitamina i da se trudimo da ga zaštitimo.


BUNDEVA ZA KOŽU I OČNE BOLESTI

Bundeva je na naše područje stigla iz Male Azije, sredinom XVI veka. Narandžasto voće najčešće nas podseća na jesen i sve manifestacije koje se priređuju tog godišnjeg doba. Međutim, osim toga, odlična je za lepu i čistu kožu, zbog vitamina Ce i vitamina E koje ona sadrži. Bundeva je odlična za vid. Bogata je betakarotenom, a kombinacija vitamina i minerala u njoj štite od nekih očnih bolesti, poput katarakte.

VELIKE KOLIČINE VITAMINA

Kažu da po obliku voća i povrća, ili po nekim njihovim karakteristikama, možemo videti za koji deo tela su korisni. Tako da možemo pretpostaviti da je bundeva dobra za vid, a to nam i vitamini u njoj potvrđuju. Obiluje vitaminom A i sadrži beta karoten u sebi. Visok nivo vitamina A dodatno smanjuje masne naslage u jetri i pomaže pri njenom čišćenju. Ima još mnogo lekovitih svojstava, ali prekomerno konzumiranje može dovesti do karotenodermije.

POTAŽ OD BUNDEVE

Vrlo lako se može napraviti potaž od bundeve, čak iako neko nije najveštiji u kuhinji. Najpre se u šerpi proprži naseckani crni i beli luk, a zatim se doda naseckana bundeva i kropmir. Nakon toga se nalije voda (količina zavisi od željene gustine). Zatim se začini po želji i sjedini blenderom.

SOK OD ŠARGAREPE

Kada je šargarepa u pitanju, njen sok je izuzetno zdrav. Ukoliko se u njega doda med i ceđeni limun, biće ukusniji i još bogatiji vitaminima.

U zdravom telu, zdrav duh!

TEKST: KRISTINA MITROVIĆ

Kristina Mitrović studira novinarstvo i izabrala je baš ovu profesiju zato što zahteva kreativnost i znanje. Znanje je najveća moć koju niko ne može da vam oduzme i zato ona teži da zna što više o svemu. Od astrologije do politike, sve je zanima, a novinarstvo joj je omogucilo da ne mora da bira. San joj je da bude  fotoreporter i da putuje širom sveta u potrazi za zanimljivim kulturama i sikama.