Buđenje ranog proleća

Buđenje ranog proleća

Oseća se u vazduhu da stiže, putuje polako ka nama. Sa sobom donosi najrazličitije mirisne note, boje, snove i volju da ponovo počnemo da verujemo u novi početak, novo rađanje svega okolo, pa i naših uzamrlih snova. Maršira uz Bajaginu melodiju obećavajući nove lepote, ljubavi i topla jutra.

 


 

Sve prijatnije noći i neprimetno odlaganje glomaznih jakni sa krznenom postavom govori samo jedno. Polako, ali sigurno baba Marta počinje sa novim predanjem za ovu godinu. Visibabe su već i procvale, a počinju da se bude i drugi vesnici novog godišnjeg doba. Sunce je zubato i sumnjičavo. Pokušava da nas namami da izađemo na još uvek pomalo oštar i svež vazduh. Uskoro će teški mirisi ogreva nestati, biće zamenjeni mirisom rose koja nas je dočekala na travi i kapljice iznenadne kiše. Stiže nam dugo očekivano, još uvek uspavano, ali ubrzo će biti tu. Proleće.

 

 

 

 

 

NOSILA JE PROLEĆE U OČIMA

Mnogima proleće predstavlja omiljeno godišnje doba. A kako i ne bi bilo kada kao da odjednom neko prospe čitavu paletu boja u našu svakodnevicu. Iz sive i braon boje sve prelazi u najdivnije nijanse lile, crvene, zelene ili jarkožute. Prvim pupoljcima mame se i šareni leptiri, pčele, svi ti insekti kojih se možda malo i plašimo, ali svakako uživamo u njima. Pogotovo uživamo kada život počinje ponovo da vrvi od divnih zvukova, fijuka, cvrkutanja, laveža ili jednostavno prolećnog povetarca nešto obuzdanijeg od zimskog kijameta.

 

 

 

 

 

Šta bi za vas predstavljao miris spokoja u proleću? Možda svežina tek završenog padanja kiše. Iako živimo u svetu gde retko ko uživa kada pokisne, u ranom proleću čak i kiša deluje božanstveno. Ne kisnemo samo mi ispod kišobrana, kisne i zelena trava okružena šarenim cvećem, koje iz godine u godinu dobija novi spektar boja. Kako se mi sami menjamo i razvijamo, tako drugačije posmatramo period kada sve opet počinje da pupi. Sa rađanjem novog proleća rađaju se i novi osmesi, iskre i tračak veselosti u očima.

 

 

 

 

 

DOBRO JUTRO, OVO IZNAD NAS JE NEBO

Tmurnost zime, sivilo i jaz koji izaziva temperatura u minusu uskoro će biti zamenjeni nešto vedrijim nebom. Dovoljno vedrim da ponovo možemo videti sve dovoljno jasnije, pogotovo naše zvezde vodilje i ciljeve na koje smo možda zaboravili ili ih potisnuli tokom zime. Vreme je da polako podižemo naše roletne, da pronađemo ostavljene baštenske stolice i ljuljaške. Zasigurno nas čekaju božanstvena jutra. Prema meteorološkoj podeli, proleće počinje 1. marta. Nekada smo učili da počinje 21. marta, dok će ove godine početi u nedelju 20. marta. Dakle, spremite se za neke nove izazove, jer kroz koji dan ćemo polako izaći iz zimskog snevanja.

 

 

 

 

 

RAŠIRIMO KRILA KAO PTICE POVRATNICE

Kada jesen ogoli stvarnost, a zima oduzme boje gotovo da i ne primećujemo više lepotu prirode. Možda baš zato čudo koje nastane tokom devedeset dana proleća predstavlja najveću draž. Preko noći i gotovo neprimetno grane će ponovo dobiti svoju odoru. U jednom momentu čućemo grakanje ptica i videti ono jato s kojim smo se pozdravili protekle godine. Sa prirodom i čovekom bude se i životinje, vraćaju se tamo gde pripadaju. U prostrane livade, pašnjake, između behara koji će uskoro pobehariti, u gradskim parkovima, šumarcima i proplancima. Boravak u prirodi čoveku daje snagu. Priroda umiruje i leči, a sa novim rađanjem prirode, preporodiće se i sam čovek.

 

 

 

 

 

PRILIKA ZA PROMENE

Izuzev našeg okruženja, možda se najviše menjamo mi. Prvenstveno, odlažemo toplu i vunenu odeću koja nam neće biti potrebna. Pravimo nove dekoracije, raspored u kući i raspomeramo stvari. Čak i šolje za kafu sa zimskim motivima odlažemo negde dublje u komodi. Tražimo nove odevne komade i trendove koje ćemo isprobati. I sama odeća koju počinjemo da nosimo izgleda svetlije, otvorenije za nove pohote i nove vremenske prilike. Puni smo elana, euforije i želje koja dolazi iz nešto vedrijeg vremena. Znak da će dani biti duži i lepši, a snovi veći i dostižniji.

 

 

 

 

 

Sa povišenom temperaturom ne cvetaju samo lale, ruže ili očaravajući narcis. Proleće nam donosi zdravu hranu, voće i povrće. Naša svakodnevna ishrana biće bogatija svakim danom nekim zdravim jelom i salatom. Za zdravlje će od velikog značaja biti i što češći boravak u prirodi koja orkestrira sinhronizovano sa Vivaldijevom simfonijom. Uz to, uskoro će odzvanjati graja razigrane dece. Gradske ulice će opet dobiti svoju dozu živosti, a mi ćemo biti raspoloženiji da i pored mnoštvo obaveza odamo počast lepom vremenu sakupljajući vitamin D tokom uživanja u baštenskom kafiću i našem omiljenom piću. Spremite sva svoja čula jer stiže magija.

 

 

 

 

 

BUĐENJE RADOSTI

Buđenje ljudske duše. Buđenje predivnih osmeha i ozarenih lica kod ljudi. Buđenje vere i potisnutih osećanja. Buđenje osećaja poletnosti i pripadnosti. Buđenje novih ostvarenja. To je zapravo proleće.

 

 

Možete da isečete sve cveće, ali ne možete da sprečite dolazak proleća − Pablo Neruda

 

 

TEKST: MILICA JEVTIĆ

Milica Jevtić je diplomirani komunikolog iz Niša, prijateljica, sestra i muza. Voli igru rečima, dobro štivo, duge razgovore i ljude sa širokim umom i srcem.1 thought on “Buđenje ranog proleća”