Bonton u pozorištu

Bonton u pozorištu

Pozorište nije mesto na koje odlazi bilo ko, bilo kad. Shodno tome, očekujemo da se svi ponašaju onako kako trenutak nalaže, međutim, nije sve baš uvek tako. Jedan odlazak u pozorište dovoljan je da primetite koliko ljudi ne obraćaju pažnju na svoje postupke i na to koliko oni utiču na druge.

 


 

SVEDENO I PRIKLADNO

Veoma je važno da se makar površno upoznate sa delom koje želite da vidite i da na vreme kupite karte. Kada ste to uradili, vreme je da izaberete vašu toaletu za to veče. Eliminišite mini suknje, iscepane farmerke, papuče i ostalu garderobu koja nije prikladna za ovakvu vrstu spektakla i odaberite nešto svedeno i prikladno. Neophodni modni detalji jesu znatiželja, osmeh i pristojnost.

 

 

 

 POŠTOVANJE

Pre početka predstave u pozorište dođite ranije kako biste ostavili svoje kapute, pronašli sedišta i kako bi predstava počela na vreme i bez ometanja. Izvinite se osobama koje moraju da ustanu kako biste vi stigli do svojih sedišta i obavezno prolazite licem okrenuti ka njima. Isključite telefon. Nemojte unositi hranu. Budite tihi. Nemojte pričati međusobno i sve nejasnoće razjasnite na pauzi ili nakon završetka predstave. Poštujte glumce kao i ljude oko sebe koji su došli da uživaju u tom pozorišnom komadu. Ako vam se kojim slučajem predstava ne dopada, strpljivo sačekajte pauzu kako biste izašli.

 

 

 

DOŽIVITE TRENUTAK

Ukoliko ste prehlađeni ostanite kod kuće. Vaše kijanje ili kašljanje može u velikoj meri poremetiti koncentraciju gledalaca kao i samih glumaca. To takođe čini i fotografisanje kao i snimanje predstave. Digitalna era u koju živimo promenila je svet oko nas kao i nas same. Ona na neki način zahteva da zabeležimo svaki trenutak naših života kao i da to podelimo sa drugima. Pozorište je mesto gde treba da doživimo ono što je na sceni u tom trenutku, a ne da se pretvaramo kako bismo dobili lajk.

 

 

 

NE ŽURITE

Najveća nagrada za glumce sledi na kraju, aplauz. On je prisutan na kraju scena u toku predstave, ali ovaj poslednji je najvažniji. Oni se poklanjaju, vi tapšete, glumci odlaze i zavesa se spušta. Kraj. Sada polako izlazite iz sale, nemojte žuriti. Kada uzmete svoje stvari, polako napustite zgradu i nemojte praviti gužvu. Takođe, ne dozvolite da saizlazkom iz pozorišta nestanu i ovi maniri, pridržavajte ih se. Lepo ponašanje je nešto što je neophodno bez obzira na vreme i mesto.

 

 

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život.