Bonton cveća − kada koji cvet poklanjamo?

Bonton cveća − kada koji cvet poklanjamo?

Cveće je, prema mnogima, najlepši i nepogrešivi poklon dragim osobama. Ono se poklanja ženama, devojkama i majkama za praznike , ali opet ne mora biti praznik da bismo  nekome kupili i poklonili cveće, jer cvećare rade 365 dana. Pa ipak kada smo kod cveća, uvek gledamo da ono bude što lepše, što ukrasnije i lepšeg mirisa, ali pored toga veoma važna stvar jeste znati kada se i kome poklanja koje cveće.

 


KRATKA ISTORIJA DARIVANJA CVETA

Cveće za ljude ima posebno značenje. Svaki cvet ima svoju jedinstvenu boju, miris i dušu koja ga čini drugačijem od drugih cvetova, po čemu je poseban. Što se tiče istorije, cveće je počelo da se poklanja negde između 12. i 13 veka kada je samo tumačenje cvetnih poruka usavršeno u Kini i Japanu. Evropa se sa darivanjem cveća upoznala tek u 18. veku i to kako bi se prema nekome izrazila ljubav.

 

PRAVILA POKLANJANJA CVEĆA

Prvo ćemo se osvrnuti na muškarce , oni treba da poklanjaju isključivo sečeno cveće, odnosno bukete , nikako cveće u saksiji ili korpi.

 

Cveće u korpama i saksijama daruju žene ženama.

 

Cveće razvrstavamo na osnovu boje, bez obzira na vrstu cveća ljubičasta boja simboliše nežnost, plava vernost i maštu, crvena ljubav, narandžasta ponos i energiju života, bela je simbol nevinosti, zelena razumevanja i saosećanja, dok žuta može biti simbol ljubomorem, ali i radosti.

 

Kada smo kod izbora cveća, to je apsolutno prepušteno ukusu onoga ko daruje cveće, jedino pravilo je da cveće bude odabrano sa lepim primercima, sveže, u buketu, kao i da bude neparan broj cvetova.

 

Međutim, moramo napomenuti da koliko god je izbor cveća slobodan , ipak postoje i neka ograničenja pri izboru. Kao na primer, buket crvenih ruža ili karanfila se nikako ne daruje tuđim ženama, upravo zbog toga što one simbolišu ljubav, zaljubljenost i ukoliko se daruje drugim ženama može doći do nesporazuma, zato to rezervišite za svoj voljene osobe, devojku ili ženu. Postoji i cveće koje se ne poklanja nikome kao što su ljiljani i hrizanteme jer se smatraju mrtvačkim cvetovima.

 

Ukoliko se odlazi kod nekog u goste, pravilo je da cveće uvek predaje muškarac, omot od papira sklanjate pre nego što pozvonite, jer može doći do toga da vam otvori sama domaćica i da dođe do neprijatnosti. Takođe cveće ne morate lično nositi, možete ga poslati i pre ili posle svečanosti na koju ste pozvani.

 

 

SIMBOLIKA CVETOVA

Božur jeste cvet kojim se iskazuje čast i bogatstvo, a takođe može da simbolizuje i srećan brak i prosperitet.

Gerber je cvet koji je simbol čistoće.

Narcis može da označava samoljublje, dok žuti narcis može da označava i prezir.

Iris − njime se iskazuje vera i nada, simbol je dostojanstva i hrabrosti

Hrizanteme simbolizuju odlazak duše na drugi svet.

Ljiljan je takođe cvet koji simbolizuje odlazak duše na drugi svet.

Mimoza je znak sigurnosti, pouzdanja, raskoši i moći.

Orhideja simboliše želju za uspehom i posebnost. Orhideja se može pokloniti nekome i za uspeh u karijeri, a istraživanja su pokazala da postoji čak od 25000 do 30000 vrsta orhideja.

Ruža − ona predstavlja cvet koji se najčešće poklanja, a u zavisnosti od boja poseduje širok spektar primenljivosti za razne prilike. Tako na primer crvene simbolišu ljubav, bele označavaju iskrenost i bezgrešnost, dok žute sa jedne strane mogu biti simbol veselja, ali i ljubomore.

Suncokret simboliše obožavanje, snagu i ponos. Ukoliko ga poklanjate voljenoj osobi označava vašu spremnost da je vidite kao centar sveta.

Bambus je cveće koje je simbol odanosti i postojanosti bračne zajednice, čak i čičak koji simbolizuje odbranu i zaštitu srca.

Gladiole mogu da označavaju prirodnu ljupkost i jak karakter, ali one ne treba da se daruju voljenim osobama.

Jasmin označava odanost, a ukoliko je žute boje onda označava eleganciju.

Zumbuli simbolišu vernost, ukoliko su plave boje simbolišu neprekidnost.

Visibabe su simbol nade, utehe, rasta, razvoja i prosperiteta.Poklanjaju se kada nekome želi da se poruči da ne gubi nadu.

Ciklama je cvet iskrenosti i pridaje joj se moć pomirenja sa osobom kojoj se poklanja.

Đurđevak je simbol rađanja života, strpljivosti i praktičnosti.

Ljubičice su znak odanosti i vernosti, ali i skromnosti.

Lala ili tulipan je simbol ponosa i slave, crveni se vezuje za ljubav, žuti za beznadežnu ljubav, beli za opraštanje dok je ljubičasti simbol brižnosti.

 

 

TEKST: EMILIJA STOJMENOVIĆ

Emilija Stojmenović je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu, a rodom je iz Vranja. U slobodno vreme voli da čita knjige, piše pesme i obožava prirodu.