Boje u različitim kulturama

Boje u različitim kulturama

Zahvaljujući globalizaciji, postali smo nesvesni koliko nas oblikuje kultura iz koje potičemo. Lako zaboravljamo da svojim ponašanjem, pokretima i odećom šaljemo poruku sagovornicima, ali se ta poruka menja u zavisnosti upravo od kulture primaoca. U daljem tekstu ćemo sa vama podeliti kakvo značenje imaju boje u različitim kulturama širom sveta.


 

 

CRVENA

Kao boja ruže koja je posvećena boginji Afroditi, crvena je uspostavljena u antičkoj kulturi kao boja ljubavi. Istovremeno je povezivana sa bogom rata Aresom. Ova nekada muška boja u zapadnjačkoj civilizaciji izražava strast, bes, opasnost, ali i glamur. U Kini je simbol sreće, a u Indiji plodnosti i lepote. Ljudi u Južnoj Africi je gledaju kao boju žalosti, dok je Tajlanđani nose nedeljom da bi odali počast bogu Sunca − Siru.

 

 

 

NARANDŽASTA

Nacionalna boja Nizozemske predstavlja boju slavlja još od antičkog perioda. Kasnije je u zapadnjačkoj kulturi postala simbol jeseni. U egipatskoj kulturi se povezuje sa žaljenjem, dok u Aziji se smatra svetom. Amerikanci su uspeli da iskombinuju sva značenja narandžaste kroz praznik Noći veštica.

 

 

 

ŽUTA

U evropskoj civilizaciji žuta je stekla epitet boje sunca, nade i vitalnosti, ali i izdaje, ljubomore, sramote i lošeg novinarstva. U Japanu je, pak, simbol uzvišenosti. Na Tajlandu se nosi u znak počasti tamošnjem kralju.

 

 

 

ZELENA

Nacionalna boja Irske se nekada povezivala sa nesrećom i neizvesnošću, pa su zla mitska bića upravo ove boje. Egipatsko shvatanje zelene kao boje prirode danas je univerzalno uz značenje rasta i novog početka. U Severnoj Americi je simbol bogatstva, u Meksiku nezavisnosti, a u Aziji plodnosti i mladosti.

 

 

 

PLAVA

U većini kultura, plava simbolizuje muževnost, ali je u Kini ženska boja. U Egiptu se vezuje za sreću. Ipak, u Evropi i Indiji predstavlja kraljevsku boju, iako je do 13. veka važila za boju drugog reda. Svoje negativno značenje tuge i melanholije duguje Geteovim Patnjama mladog Vertera. Kao simbol poverenja, zaštitni je znak američke digitalne kulture.

 

 

 

TEKST: TIJANA DIMIĆ

Tijana Dimić je po zanimanju filolog Anglista, a u slobodno vreme se bavi pisanjem, glumom i modom. Najveći san joj je da vodi svoju autorsku emisiju na televiziji.