Bogatstvo sočiva je veliko

Bogatstvo sočiva je veliko

Sočivo je biljka koja pripada porodici mahunarki i može biti pronađena u crvenoj, zelenoj i braon boji. Iako poreklom iz Zapadne Azije i Severne Amerike, njegova upotreba nikako nije ograničena samo na ova podneblja. Na našim prostorima, sočivo je u prošlosti imalo dominantnu ulogu u ishrani, zbog svoje povoljnosti, kao i hranljivosti. Nažalost, upotreba sočiva kod nas postaje sve slabija zbog mnogo češćeg konzumiranja mesa i suhomesnatih proizvoda. Sočivo ima brojne pozitivne efekte na naše zdravlje i može biti pripremljeno na mnogo različitihin načina, o čemu ćemo govoriti u nastavku teksta.


SASTAV SOČIVA

Pre nego što počnemo, obratimo pažnju na nutritivni sastav sočiva:


100 grama sadrži:

105 kcal/446KJ

8.8g proteina

0.7g masti

16.9g ugljenih hidrata

5.1g vlakana

3.5mg gvožđa

40mcg selena

30mcg folne kiseline

SOČIVO I ZDRAVLJE

Podstiče varenje– sočivo se može posmatrati kao svojevrsni prebiotik zbog visokog sadržaja vlakana koji potpomažu rad sistema za varenje tako što hrane povoljne bakterije u crevima.

Jača srce– kombinacija vlakana, kalijuma I folne kiseline predstavlja pun pogodak kada je u pitanju kontrolisanje krvnog pritiska I holesterola. Zahvaljujući gvožđu I vitaminu B1 otkucaji srce ostaju ujednačeni I snažni.

Snižava rizik od hroničnih oboljenja- istraživanja su pokazala da se redovnom upotrebom sočiva značajno smanjuje rizik od kancera, dijabetesa, gojaznosti, kao I srčanih oboljenja zahvaljujući visokom sadržaju fenola koji deluju kao antiokisadansi, protivupalno, a pokazali su se korisnim I u razbijanju krvnih ugrušaka.

Visok sadržaj proteina– ovo je naročito važno za vegeterijance I vegane, s obzirom da se najveći broj proteina nalazi u mesu. Međutim, redovnim konzumiranjem sočiva I drugih vrsta mahunarki, proizvoda od soje i orašastih plovoda, možete sasvim jednostavno uneti dovoljnu količinu ovog važnog elementa

KAKO SE SOČIVO PRIPREMA?

Pre kuvanja, sočivo je važno potopiti u hladnu vodu na najmanje nekoliko sati, a idealno bi bilo da prenoći, radi bržeg kuvanja I oslobađanja od štetnih materija odgovornih za nastanak gasova. Sutradan, sočivo dobro oprati I staviti da se kuva oko 15 minuta. Tako skuvano sočivo sada možete koristiti na mnogo načina.

Neke od ideja su:


Pljeskavice od sočiva I krompira

Varivo od sočiva I heljde

Palačinke od sočiva

Špagete od sočiva (sočivo kao zamena za meso)

Inspiraciju uvek možete potražiti na internetu, ali budite kreativni I pružite šansu ovom bogatoj I
ukusnoj namirnici!

TEKST: MARIJA JOKA

Marija Joka rođena je 1999. godine u Valjevu. Pohađa master studije komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. U slobodno vreme uživa u filmovima, kuvanju, prirodi i fizičkoj aktivnosti