Bodibilding – pozitivan uticaj na telo i zdravlje

Bodibilding – pozitivan uticaj na telo i zdravlje

Bodibilding je proces razvoja mišićnih vlakana kroz kombinaciju treninga sa tegovima, specifičnog unosa kalorija i odmora. Neko ko se bavi ovom aktivnošću naziva se bodibilder. Bodibilding ima za cilj da na umetnički način prikaže izraženu mišićnu masu, simetriju i definiciju za ukupni estetski efekat. U vežbama se koriste šipke, bučice i druge sprave za vežbanje otpora.


ISTORIJA BODIBILDINGA

Savremeni bodibilding ima svoje poreklo u Evropi sa kraja 19. veka, sa muškarcima koji pokazuju velike podvige snage (snažni ljudi) publici koja plaća. Profesionalni bodibilding je prvi put započeo ranih 1900-ih u Ujedinjenom Kraljevstvu. Od tada se proširio širom sveta i postao jedan od najkonkurentnijih sportova na svetu. Eugen Sandov je bio nemački bodibilder i šoumen koji je organizovao prvo moderno takmičenje u bodibildingu 1901. pod nazivom Veliko takmičenje u Londonu. Često ga nazivaju ocem modernog bodibildinga, jer je stvorio mnoge uobičajene poze koje bodibilderi i danas izvode.

Programi vežbi otpora za bodibildere se uveliko kreću, od početnih vežbi do naprednih rutina. Većina bodibilding programa, onih koji imaju za cilj povećanje veličine mišića, a ne ukupne snage, fokusiraju se na dovršavanje vežbi u hipertrofičnom opsegu. Međutim, nauka o mišićnoj hipertrofiji zahteva visok nivo potrošnje proteina da bi došlo do doslednog rasta mišića. Stoga, bodibilderi često ulažu velike napore kako bi osigurali da dobiju visok nivo proteina u svojoj ishrani.

ISHRANA BODIBILDERA

Visok nivo rasta i popravke mišića koji postižu bodibilderi zahtevaju specijalizovanu ishranu. Njima je potrebna veća količina kalorija iznad njihovog nivoa održavanja da bi povećali mišićnu masu. Ugljeni hidrati igraju važnu ulogu za bodibildere. Oni daju telu energiju da se nosi sa naporima treninga i oporavka. Proteini su verovatno jedan od najvažnijih delova ishrane koje bodibilder treba da uzme u obzir. Bodibilderi obično dele dnevni unos hrane na 5 do 7 obroka približno jednakog nutritivnog sadržaja i pokušavaju da jedu u redovnim intervalima (obično između 2 i 3 sata).

ZNAČAJ ODMORA

Iako se stimulacija mišića javlja u teretani dizanjem tegova, rast mišića se dešava kasnije tokom odmora. Bez adekvatnog odmora i sna, mišići nemaju priliku da se oporave i izgrade. Za bodibildera je poželjno da spava oko osam sati noću, iako to varira od osobe do osobe. Pored toga, mnogi sportisti smatraju da dnevni san dodatno povećava sposobnost njihovog tela da izgradi mišiće.

SUPSTANCE ZA POBOLJAŠANJE PERFORMANSI

Većina bodibildera odlučuje da koristi lekove da bi stekla prednost u hipertrofiji, posebno na profesionalnim takmičenjima. Iako su ove supstance ilegalne bez recepta u mnogim zemljama, u profesionalnom bodibildingu anabolički steroidi i prekursori kao što su prohormoni se veoma često koriste. Neki negativni neželjeni efekti prate zloupotrebu steroida, kao što su hepatotoksičnost, ginekomastija, akne, ćelavost muškog roda i privremeni pad proizvodnje testosterona u telu.

PRIPREMA ZA TAKMIČENJE

Opšta strategija koju usvaja većina današnjih takmičarskih bodibildera je povećanje mišićne mase tokom većeg dela godine (poznato kao van sezone) i otprilike 3-4 meseca od pokušaja takmičenja da izgube telesnu masnoću (koje se naziva rezanjem). Pre nastupa na sceni, bodibilderi će naneti različite proizvode na svoju kožu kako bi poboljšali definiciju mišića – to uključuje lažni ten koji se obično naziva pro tan (da bi koža postala tamnija) i razna ulja (da bi koža bila sjajna).

POBOLJŠANJE MENTALNOG I FIZIČKOG ZDRAVLJA

Bodibilding smanjuje rizik od razvoja koronarne bolesti srca. Bodibilding održava telo i mišiće jakim i fleksibilnim. Može poboljšati stanje uma i mentalno zdravlje. Pomaže u smanjenju stresa, anksioznosti i depresije, a pruža i mogućnost razvijanja pozitivne slike o sebi.


Bodibilding ne čini samo fit telo, već i um. Reč bodibilding govori sve. Ovaj sport se ne odnosi samo na telo. Ono što je još važnije, ova sjajna fizička aktivnost odnosi se i na zdravlje. Održavanjem tela zdravim i fit, um će takođe ostati zdrav i u formi.

TEKST: MARIJA VIDOJEVIĆ

Marija Vidojević je studentkinja prve godine Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli da piše u slobodno vreme, a najviše je zanimaju sport i psihologija. Obožava muziku, poeziju i putovanja, a večita inspiracija joj je ljubav.