Bob Marli – večna ikona rege kulture

Bob Marli – večna ikona rege kulture

Ja imam samo jednu ambiciju, znaš. Imam samo jednu stvar koju zaista volim da vidim kako se dešava. Volim da vidim kako čovečanstvo živi zajedno – crni, beli, Kinezi, svi – to je sve. (Bob Marli)


ZASLUGA ZA ŠIRENJE REGE ŽANRA

Robert Nesta Marli, rođen je 6. februara 1945. godine na Jamajci. Tokom svog života najviše je bio zaslužan za popularizaciju rege žanra van prostora Jamajke. Jamajčansku muziku je podigao na viši stepen i nosi glavnu zaslugu za njenu popularizaciju van granica ove države karipskih ostrva. Robert Marli, poznatiji kao čuveni Bob Marli, bio je pevač, tekstopisac, gitarista, koji i danas nosi status ikone svetski poznate muzičke rege kulture.

OD ČASOVA MUZIKE DO OSNIVANJA GRUPE

Bob Marli je rane godine svog života proveo sa majkom. Od ranog detinjstva je pokazivao interesovanje i talenat za muzičko stvaralaštvo. Več sa šesnaest godina počinje da piše svoje prve pesme. Prve časove muzike dobija od poznatog jamajčanskog pevača Džoa Higsa. Nažalost, Bobov prvi singl Judge not ne postiže naročiti uspeh kod publike. Nakon nekog vremena, zajedno sa nekolicinom prijatelja, Bob osniva muzičku grupu Vejlin Vejlers.

Idealni ljudi ne postoje, ali uvek postoji jedan koji je idealan za vas. (Bob Marli)

NAZIV PESME SKRIVEN U IZRECI

Sredinom šezdesetih godina dvadesetog veka, Marli ženi svoju tadašnju devojku Ritu Anderson. Rita je bila jamajčanska pevačica kubanskog porekla, često pevajući kao jedan od pratećih vokala u Marlijevom bendu. Čuvena pesma No Woman, No Cry, jedna je od Marlijevih najpoznatijih. Iako je prva asocijacija da je pesma posvećena ljubavi, sa idejom da se prevodi srećniji bez žene, stvari su nešto drugačije. Prevod ove pesme leži u jamajčanskoj izreci, koja znači ne plači ženo, a mnogi je pogrešno tumače.

RASTAFARIJANSTVO – JEDNAKOST I LJUBAV

Pojam koji vezujemo za način života, predstavlja monoteistički religiozni pokret. Nastao je krajem dvadesetih i početkom tridesetih godina na Jamajci, a njegovi pripadnici poznatiji su kao raste. Ovaj pokret i uverenje propoveda o jednakosti i ujedinjenju rasa, nacija, polova, ljubavi. To je predstavljalo osnovno načelo Marlijevog životnog shvatanja.

KAKO JE POKRET NASTAO?

Pokret nastaje od strane pripadnika crne rase, odnosno Afrikanaca, koji su čitavu Afriku, naročito Etiopiju, smatrali mestom rođenja čitavog čovečanstva. Pokret nastaje kao reakcija na dotadašnje afričko ropstvo i tradiciju otpora ugnjetavanju. Borba protiv belih ogledala se u želji crnog ropstva da konačno oseti dugo ugnjetavanu slobodu, jednakost, mir i poštovanje.

Međutim, paradoks ovakvog zalaganja ogleda se u činjenici da je ovaj pokret partijarhalan. Raste smatraju da žena može doživeti veru samo kroz muškarca. Ovaj pokret prisutan je zahvaljujući rege muzici.

VEČNI SJAJ REGE ZVEZDE

Bob Marli je ostao upamćen po svojoj blagonaklonosti, ljubavi prema svakom čoveku. Sarađivao je sa brojnim svetskim muzičarima, poput Brusa Springstina, Erika Kleptona, Stivija Vondera i mnogim drugim. Nažalost, prerano napušta ovaj svet, u 36. godini života, usled bolesti koja zahvata veliki deo njegovog tela i sprečava ga da nastavi tadašnju turneju. Njegov grob nalazi se u njegovom rodnom selu Devet milja. Ostaće upamćen po mnogim pametnim rečima svojih pesama, ali najviše po popularizaciji rege žanra.

Veličina čoveka ne ogleda se u njegovom bogatsvu, već u njegovom integritetu i sposobnosti da na ljude oko sebe utiče pozitivno. (Bob Marli)

TEKST: TAMARA VRANIĆ

Tamara Vranić ima 23 godine. Diplomirala je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, na katedri za Menadžment i produkciju pozorišta, radija i kulture. U slobodno vreme uči španski jezik, uživa u čitanju kratkih priča, u putovanjima i druženju sa dragim ljudima. Interesuju je kultura i mediji, kao i pisanje, koje za nju predstavlja najlepši vid izražavanja misli i ideja.