Bitlsi i večiti sanjar Džon Lenon

Bitlsi i večiti sanjar Džon Lenon

„Nisam tražio divljenje. Nikada nisam očekivao čistotu duše. Nikada nisam tvrdio da imam odgovore za život. Samo sam u svojim pesmama davao svoje odgovore na ta pitanja, ja i dalje verujem u mir, ljubav i razumevanje.” − Džon Lenon

 


 

O BITLSIMA

Bitlsi su engleski bend, poreklom iz Liverpula koji je u svojim pesmam izvodio žanrove rok i pop muzike. Neretko su u njihovim albumima mogle da se čuju psihodelične numere, kojima su Bitlsi ostavili pečat autentičnosti na svetskoj muzičkoj sceni i zagolicali maštu publike. Članovi benda bili su Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star. Septembra 1960. godine Bitlsi su izbacili svoj prvi singl Love Me Do, koji im je kupio kartu ka slavi. Fantastična četvorka koja je svojom muzikom promenila tok kulturnog razvoja, počevši od šezdesetih godina prošlog veka, snimila je dvanaest albuma, pet igranih filmova i postala predstavnik evolucije rokenrola. Svojim pesmama postigli su milionske tiraže i time postali najprodavaniji bend u istoriji. Tokom uzbudljive karijere koja je trajala deset godina Bitlsi su dobili sedam Gremija, jednog Oskara i mnogobrojna druga priznanja i nagrade, čiji je se broj uvećao nakon raspada benda.

 

 

Prvi izdati album Bitlsa je Please Please Me, nakon koga su objavili još jedanaest albuma od kojih su danas napoznatiji: Revolver, With the Beatles, A Hard Day’s Night, Help!, Abbey Road, Magical Mystery Tour, The Beatles. Dvanaesti album kojim je bend završio karijeru je Let It Be, objavljen je 1970.

 

 

 

 

 

 

 

FENOMEN BITLMANIJE

Rokenrol je u vreme Bitlsa bio religija za milione ljudi. Nalet energije koja je spajala generacije, zavodila je tekstom i zadržala nostalgiju u notama. Svojom muzikom i šarmom, Bitlsi su se jako brzo probili na svetske pozornice. Masovna popularizacija ovog britanskog benda počela je 1964. godine, nakon američke turneje i pojavljivanja u emisiji Eda Salivena, koja se beleži kao najgledanija emisija svih vremena u SAD-u. Opčinjenost ovom muzičkom grupom bila je najizraženija kod pripadnica nežnijeg pola, koje su za vreme koncerta vrištale i padale u nesvest od uzbuđenja. Bitlsi su u jednom trenutku dostigli nivo popularnosti koji nikada ranije nije bio zabeležen, ali pored svih dobrih strana slave bile su tu i one negativne.

 

 

Osnivač benda − Džon Lenon je u jednom intervjuu za medije rekao kako su oni popularniji od Isusa Hrista, što je izazvalo mnoštvo burnih reakcija i razrađivanje raznih teorija. Jedna od popularnijih bila je teorija o okultnim i satanističkim simbolima koje su bekmaskingom − tehnikom slušanja pesme unazad, fanovi benda pronalazili u pesmama. Veliku pažnju privukla je i priča o navodnoj smrt Pola Makartnija u sobraćajnoj nesreći. Naime, članovi benda su pronašli dvojnika koji je dosta ličio na Makartnija i koji je tada zauzeo njegovo mesto u bendu, što su članovi benda mnogo puta kasnije demantovali u svojim intervjuima.

 

 

Ogromna slava sa sobom je nosila i ogroman teret, koji su članovi pokušali da ublaže raznim opijatima i čudnovatnim melodijama. Možda je i zbog toga nejveći broj hitova napisan i objavljen pred sam kraj karijere fantastične četvorke. Konzumiranje opojnih droga, lična nezadovoljstva, česte svađe u kojima su vladale igre ega i tvrdoglavosti na kraju su dovele do raspada benda 1970. Pojedinci smatraju da je Joko Ono, žena Džona Lenona bila odgovorna za raspad benda, zbog velike želje da utiče na stvaralaštvo svog muža. Tačan razlog zbog koga su se članovi benda rastali i dalje nije sa sigurnošću potvrđen.

 

 

Neki od najvećih hitova Bitlsa su: Strawberry Fields Forever, A Day In The Life, I Want To Hold Your Hand, Here Comes The Sun, Blackbird, Tomorrow Never Knows, Across The Universe, Hey Jude, Yesterday, Can’t Buy Me Love, While My Guitar Gently Weeps…

 

 

 

 

 

O DŽONU LENONU I POLJU JAGODA

Džon Lenon je bio jedan od četvorke legendarnih Bitlsa i njihov osnivač. Bavio se pisanjem tekstova, komponovanjem muzike i sviranjem gitare. Svoj prvi bend osnovao je 1952. godine, još za vreme srednjoškolskih dana, pod nazivom The Quarry Men. Ubrzo je došlo do promene članova benda, kada se i ime benda promenilo u danas svetske poznate Bitlse. U saradnji sa Makartnijem, pisao je tekstove i komponovao pesme koje su bend uzdigle na lestvici popularnosti i kvaliteta muzike. Lenon je u nekoliko navrata za javnost govorio o svom teškom detinjstvu i odrastanju bez roditelja koje je teško podneo. Inspiraciju za pesmu Strawberry Fields Forever, pronašao je u polju jagoda koje se nalazilo u blizini mesta gde je odrastao. U ovoj pesmi Lenon je utisnuo delić svog detinjstva, učinivši je jednom od najpopularnijih pesama Bitlsa. Njegova karijera, a i sam život završili su se prerano. Ubijen je 8. decembra 1980. godine od strane Dejvida Čapmana, ispred zgrade Dakota u Njujorku. Umro je na licu mesta u četrdesetoj godini života.

 

 

 

 

 

 

 

„IMAGINE” − SVET IZ SNOVA

Imagine je jedna od najpoznatijih pesama Džona Lenona koja je nastala u njegovoj solo karijeri nakon raspada Bitlsa. Na samu pesmu imala je veliki uticaj žena Džona Lenona, Joko Ono koja mu je davala savete i ideje. Tekst pesme govori o svetu u kome vlada mir, svetu u kome ne postoje granice koje mogu da razdvoje ljude i stvore zlobu. Svet iz pesme Džona Lenona je svet iz snova, koji ne materijalizuje društvo, ne rasuđuje po religiji i identitetu. Svet u kome svako od nas potajno priželjkuje da živi, da sanja snove na javi i zaviri u tišinu. To je svet u kome nema gladi i mržnje. Svet jednog sanjara i muzičara čije melodije greju srce. U čast Džona Lenona napravljen je mozaik sa natpisom Imagine, koji se nalazi u njujorškom delu Central parka. Ovde se svake godine, uoči godišnjice smrti okupljaju obožavaoci kako bi položili cveće i odali počast.

 

 

Imagine there’s no heaven
It’s easy if you try
No hell below us
Above us, only sky
Imagine all the people
Livin’ for today…

 

 

 

 

TEKST: JASMINA MITIĆ

Jasmina Mitić je studentkinja Novinarstva na akademskim studijama Filozofskog fakulteta u Nišu. Slobodno vreme najradije provodi sa društvom. Ljubitelj je poezije i zaljubljenik u umetnost, muziku i prirodu. 2 thoughts on “Bitlsi i večiti sanjar Džon Lenon”