Biser − dragi kamen koji je uvek u modi

Biser − dragi kamen koji je uvek u modi

Biser je sjajna sedefasta materija koju stvara biserna školjka. Strano telo ulazi u nju, pri hranjenju ili bušenju kroz ljušturu i ona ga ne može izbaciti. Tada stvara vrećicu, počinje da luči sedef oko stranog tela i tako nastaje biser. Dragocen je u pravljenju vrednog nakita. Najcenjeniji je okrugli i biser u obliku suze.


KAKVI SVE BISERI MOGU BITI I KAKO PREPOZNATI PRAVI?

Postoje slatkovodni i morski biseri. Slatkovodni su nastali u Kini, a po obliku mogu biti ovalni, okrugli i u obliku pirinča, veličine od dva do 16 mm. Morski biseri su iz Kine i Japana, raznih boja, veličine od 11 do 20 mm. Najskuplji biseri su južnomorski crni, krem ili zlatni biseri, sa srebrnim tonovima. Kako da proverimo da li smo kupili ili dobili prave bisere? Zagrizimo ih. Ako su pravi, imaćemo ukus peska u ustima i boja im se neće ljuštiti. Teži su od veštačkih i buše se kroz sredinu, rupe su im uske, a ivica glatka.

 

 

 

MLADALAČKA NEVINOST

Savršena biserna ogrlica na vratu Odri Hepbern se svima urezala u pamćenje, toliko da je niko ne može zaboraviti, jer odiše elegancijom i prefinjenošću. Čistoća bisera odaje osećaj gracioznosti i mladalačke nevinosti koju skoro svaka žena želi da ima. Plavuše bi trebalo da nose ružičaste, a crnke bele bisere, kako se preporučuje. Tamna odeća se najbolje slaže sa belom ogrlicom. Bisere treba nositi direktno na koži.

 

 

 

ZANIMLJIVOSTI I VEROVANJA

Zanimljivo je i to da je egipatska kraljica Kleopatra imala čudan običaj: rastvarala je bisere u vinu i pila ih kao nektar zdravlja, a plemići starog Rima su se takmičili ko će da popije skuplji biser. Tesla ih nije podnosio. Izbegavao je čak i formalne razgovore sa damama koje su ih nosile. Verovalo se da pomažu bolesnim očima i žlezdama, regulišu težinu, čak upozoravaju na lažna prijateljstva i opasnost.

 

 

 

ZAŠTO JE BISER POSEBAN?

Ako tražite biser, to znači da tražite ono nešto vredno, duboko u sebi zakopano, uzvišeno i važno. Čovek uvek žudi za nedostižnim, a kad ideal postane lako ostvariv, prestaje i žudnja. Svaki biser je identičan, ne postoje dva ista. Zato se i poklanjaju za bitne datume, ali i brižljivo čuvaju odvojeno od ostalog nakita. U žargonu, biser označava lapsus ili izrečenu glupost, a u prenesenom značenju dobru misao, iskaz ili književno delo velike vrednosti.

 

 

TEKST: KATARINA MATIĆ

Katarina Matić svoje formalno obrazovanje završava diplomom strukovnog farmaceuta. Voli da pomaže ljudima da zaštite i unaprede najveće nematerijalno bogatstvo na svetu – svoje zdravlje. Na taj način doprinosi da njena zajednica i svet budu lepše i bolje mesto za život. Trudi se da neguje ljubav prema čitanju i pisanju, kako bi što više ljudi saznalo za lekovitost i magičnost pisane reči, pa se na osnovu toga više družilo sa knjigom u ruci, a samim tim, lepo usmeno i pismeno izražavalo, negujući i čuvajući književni bonton, a što je još važnije, upoznajući druge ljude i njihove priče smeštene među koricama, bolje razumeju sebe. Volontira u Biblioteci šabačkoj na Odeljenju za odrasle, uređujući Kutak za biblioterapiju. Zaposlena je u poljoprivrednoj apoteci.