Biorazgradiva odeća u svetu mode

Biorazgradiva odeća u svetu mode

Po nekim istraživanjima modna industrija je druga po zagađivanju nakon naftne industrije. Postavlja se pitanje: Kako se njen štetan uticaj može smanjiti? Jedan od odgovora leži u proizvodnji biorazgradive odeće.


ŠTA JE ZAPRAVO BIORAZGRADIVA ODEĆA?

Biorazgradivi materijali su oni koji se u prirodi mogu razgraditi na prirodne hemijske elemente. Kao rezultat uticaja bioloških agenasa zajedno sa drugim fizičkim agensima, oni transformišu ove supstance u jedinjenja koja su hranjiva za životnu sredinu. Tako se mogu naći majice i odevni predmeti pravljeni od organskog pamuka, lana, kokosa, konoplja…

 

Fizički agensi za proizvodnju biorazgradive odeće mogu biti Sunce ili voda, a biološki biljke, životinje ili bakterije…


REŠENJE PROBLEMA FARBANJA ODEĆE

Farbe za bojenje tekstila su uglavnom na bazi olova i nafte. One potencijalno mogu biti opasne po životnu sredinu i okolinu. Takođe, mogu biti štetni po zdravlje čoveka. Opasne hemikalije mogu da iscure iz odeće i oštete čovekovu kožu, ili zagade životnu sredinu.

Naučnici smatraju da se pomoću dejstva određenih bakterija ovaj problem može rešiti, međutim to je za sada predmet izučavanja i nisu dostupne detaljne informacije.

PRIMENA BIORAZGRADIVE ODEĆE DANAS

Modne revije svetskih brendova za proleće ⁄ leto 2023. godine bile su ispunjene modelima biorazgradive odeće. Najveću pažnju publike privukao je brend Koperni, izvevši spektakl haljine u spreju na manekenki Beli Hadid.

Pored toga Botega Veneta je prikazala svoj model biorazgradivih čizama. Modna kreatorka Stela Makartni je predstavila biorazgradivi rastegljivi teksas.


TEKST: PETRA STAMENKOVIĆ

Petra Stamenković je student komunikologije na Filozofskom fakultetu u Nišu. Voli glumu i novinrstvo, pored toga da čita, putuje i upoznaje nove ljude.