Biomedicinsko inženjerstvo

Biomedicinsko inženjerstvo

Primenom principa veštačke inteligencije, kao i prikupljanjem i analizom bioloških podataka, uz redovne analize i preglede, pojedine bolesti bi se mogle dijagnostikovati na vreme i eventualno sprečiti njihova pojava. Tako dolazimo do pitanja: Šta je biomedicinsko inženjerstvo?

 


MULTIDISCIPLINARNA NAUKA

Biomedicinsko inženjerstvo je multidisciplinarna nauka koja predstavlja spoj medicine, biologije i tehničkih nauka. Kako bi se poboljšalo zdravlje ljudi, primenjuju se razne inženjerske tehnike. Na primer, korišćenje srčanih pejsmejkera, ultrazvuka, rendgeni, kao i robotska pomagala.

 

 

 

ROBOTI I VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

Ono što često možemo pročitati u poslednje vreme je da se u mnogim laboratorijama koriste roboti kao pomoć hirurzima kako bi operacije prošle što je bolje moguće. To se postiže uz veliku preciznost robota, koji se takođe pomoću veštačke inteligencije obučava, ali naravno, uz iskustvo i stručnost lekara. Takođe, funkcije pojedinih organa i delova tela se mogu vratiti primenom biomaterijala koji mogu da regenerišu ćelije, što je ranije bilo nezamislivo.

 

 

 

PROTETIKA

Ono što je od jako velikog značaja je protetika koja je znatno napredovala. Korišćenjem neuralnih proteza i mehaničke proteze, moguće je na neki način vratiti fukciju ekstremiteta koja je izgubljena prilikom povrede. Mehaničke proteze su tu da zamene delove tela (ruka, noga, šaka, deo noge) kod pacijenata kod kojih je to potrebno, odnosno kod pacijenata kod kojih je deo tela amputiran. S druge strane, neuralne proteze rešavaju problem oštećenja dela nervnog sistema.

 

 

 

ELEKTROTEHNIKA I OTKRIĆE

Elektronika takođe ima jako široku primenu u medicini. Nedavno je profesor Goran Stojanović sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu došao do neverovatnog otkrića. Radi se o zaštitnoj maski koja otkriva sve viruse u telu, što može pomoći lekarima pri dijagnostici.

 

 

Kao što možemo videti, primena biomedicinskog inženjerstva je jako velika. Sve ovo je samo mali deo onoga što postoji i deo onoga što će se tek razviti.

 

 

TEKST: NEVENA JANKOVIĆ

Nevena Janković je rođena u Negotinu, gde je i završila srednju školu. Fakultet je upisala 2015. godine u Novom Sadu, smer biomedicinsko inženjerstvo. S obzirom na to da Novi Sad smatra najlepšim gradom u Srbiji, slobodno vreme voli da provodi uživajući u svakom (bilo kom) ćošku ovog grada, sama ili sa svojim prijateljima.