Beskompromisno obožavanje prazničnih filmova

Beskompromisno obožavanje prazničnih filmova

Sedma umetnost, film, beskompromisno prožima čoveka i nudi mu različite perspektive raznih aktera. Prilikom ovako hladnih dana, neizostavni, posebni žanr je praznični film. Ovakvi filmovi, uglavnom se gledaju sa porodicom ili prijateljima, kako bismo bolje doživeli praznike.

 


Bilo da ste obožavatelji Hičkoka, Tarantna, Ves Andersona ili pak Kristofera Nolana, teško da ćete u ovako hladnim danima, u kojima je veća sklonost nekom melanholičnom raspoloženju, odoleti i ovakvom vidu zabave.

 

Konstantna proizvodnja filmova za veću populaciju ljudi, pojedinci bi rekli da je doprinela degradaciji umetničkog aspekta sedme umetnosti, ponajviše prema istoriji filma neprihvaćenog „prazničnog“ žanra.

 

Bilo da volimo neobične ili svakodnevne filmove, nije teško dokučiti odakle potiče neupitno obožavanje novogodišnjih filmova. Taj „feel good“ osećaj nakon gledanja prazničnih filmova, može se potpuno shvatiti nezamenljivim. Oni na neki način nude mir, utehu i doprinose popravljanju raspoloženja. Osim što vraćaju čoveka u praznično raspoloženje, bez pogovora nas nasmeju i predstavljaju. Takođe mogu predstavljati i očigledan izbor, pri porodičnim raspravama tokom praznika ili kada nismo sigurni koji film da  gledamo sa ukućanima.

 

Iako je masovna proizvodnja filmova doprinela potencijalnoj degradaciji žanra, moramo priznati da i „lošiji“ filmovi, doprinose vraćanju osmeha na lice. Oni nude mir, utehu i vrstu ispunjenosti, koja, koliko god da može naizgled biti „cringe“, ostavlja upravo onaj „feel good“ osećaj o kom smo pričali.

 

Neki od naših omiljenih filmova ovog izmišljenog žanra su: Love the Coopers (2015), New Year’s Eve (2011), Love actually (2003), The polar express (2004), Four Christmases (2008), naravno Home alone (1990), kao i možda najpoznatiji i od najvećih ostvarenja filmske umetnosti ikada: It’s a wonderful life (1946). Naravno ako opet poželite da se osetite kao dete, tu je i animirano ostvarenje iz 2018 godine The Grinch.

 

Jedino što vam preostaje je da se ušuškate, skuvate neki topli napitak i prepustite se prazničnoj euforiji!

 

TEKST: NADA ANTIĆ

Nada Antić je student Fakulteta dramskih umetnosti, kao i Filološkog fakulteta, u Beogradu. Potpuno zaljubljena u umetnost i sve oblike stvaralaštva, teži ka tome da i na subjektivni i objektivni način isprati sva nova dešavanja u pogledu umetnosti. Opijena kreativnošću, ponekad teško određuje svoje prioritete, bacajući se s jednog projekta na drugi, ali od malena još zna da je u umetnosti spas!