Belina planinskih bisera – Rudnik, Javor i Golija

Belina planinskih bisera – Rudnik, Javor i Golija

Kako se približava početak zime, koja će sa sobom doneti snežne nanose na svim srpskim brežuljcima i u gradovima, podsetićemo se pomalo zaboravljenih planinskih lepotica, ukutkanih u zapadnom i središnjem delu Srbije.

 

 


RUDNIK, JAVOR I GOLIJA – PLANINE KOJE VREDI POSETITI

Iako se turisti uglavnom opredeljuju za zimske vratolomije na nekim od poznatijih srpskih turističkih mesta, idealnu zimsku zabavu mogu pružiti i planine Rudnik, Javor i Golija. Svojom prirodom mame turiste i planinare tokom letnjih dana, obogaćene su brojnim šetalištima, vidikovcima i mestima na kojima je moguće uživati u netaknutoj prirodi.

 

 

RUDNIK

Kada temperatura padne ispod nule i pokrene se praznično raspoloženje, proplanci Rudnika postaju beličasta oaza mira i savršena prilika za zimski odmor, ali i igru. Turisti mogu obilaziti Rudnik u toku čitave godine, a naročito tokom zime, jer ova planina na samo stotinjak kilometara od glavnog grada, odličan je izbor za posetioce željne skijanja i sankanja na nekoj od uređenih ski staza, ili na samom vrhu do koga je moguće popeti se ski liftom.

 

Zimski turizam je u povoju, tako da je čitava sezona nešto mirnija i cene smeštaja su izuzetno povoljnije nego u većim i popularnim ski centrima.

 

 

JAVOR

Netaknutu prirodu, manjak gužve i nezaboravne doživljaje pruža i Javor, smešten tik uz Ivanjicu, na oko 1540 metara nadmorske visine. Na snežnim padinama planine Javor postoji ski staza sa žičarom tanjiračom koja je namenjena  skijašima početnicima, kao i maloj deci. Dakle, za osobe koje nisu vešte u upravljanju skijama, Javor je odlična prilika za usavršavanje i bezbedan, ali zagarantovani užitak u svemu što veličanstvena zima poklanja. Kao planina koja počinje da neguje i korsti svoj zimski potencijal, Javor može ponuditi smeštaj u nekoliko hotela po obodima, u kojima je moguće odsesti tokom zimske sezone po veoma pristupačnim cenama.

 

 

GOLIJA

Ispijanje omiljenog čaja ili tople čokolade u omiljenom vunenom džemperu može upotpuniti pogled na panoramu i obronke još jednog prirodnog blaga, planine Golije smeštene u jugozapadnom delu zemlje nadomak Novog Pazara. Najviši vrh Jankov Kamen, izdiže se do 1833 metara zbog čega je i dobila naziv „Golema“, odnosno, velika planina. U poslednjih desetak godina procvetao je zimski turizam Golije, čemu je doprinela njena oštra klima, kao i velika prostranstva pogodna za formiranje velikog broja ski staza za sve ljubitelje zdravog vazduha i spustanja niz strme brežuljke.

 

 

Pomenute planine povezuje nestvarna priroda i ne prevelika posećenost tokom hladnijih dana, iako poseduju ogromne potencijale da privuku kako domaće, tako i strane turiste. Upravo taj mir, tišina i neka vrsta predaha od gužve ili vreve, može biti podstrek da se neka od ovih planina nađe na listi mesta koje bi trebalo posetiti sa porodicom, prijateljima ili nekom voljenom osobom, u predstojećoj sezoni.

 

 

TEKST: MILICA JEVTIĆ

Milica Jevtić je diplomirani komunikolog iz Niša, prijateljica, sestra i muza. Voli igru rečima, dobro štivo, duge razgovore i ljude sa širokim umom i srcem.