Beč – evropski centar kulture

Beč – evropski centar kulture

Kada pričamo o sedištu istorije, lepote i kulture, zasigurno jedna od glavnih asocijacija bi bio Beč. To je grad koji je živ u bilo koje doba dana ili noći. Postoji tako posebna čar čitavog grada, posebna iskra, ulice, zgrade koje su stare i po nekoliko vekova, a na svakoj je ispisano ko ju je i kada sagradio. Na svakom koraku imate osećaj da je deo neke velike istorijske priče. 


ŠTA TREBA VIDETI U BEČU?

Kada smo već kod toga, dotaćićemo se istorijski važnih zgrada i turističkih atrakcija. Na prvom mestu, bez premca, stavljamo dvorac Šenbrun, izgrađen 1743. godine za vreme vladavine Marije Terezije. U njemu su živele mnoge kraljevske generacije Austrougarske. Danas palata je zaštićena od strane Uneska. Ova destinacija najviše privlači turiste širom sveta zbog jedinstvenog izgleda i dvorišta oko palate koje je zaista ogromno.

Iznad Šenbruna, na bregu, se nalazi Glorijet, korišćen za prijeme i kao trpezarija. Možda ćete se umoriti malo dok se popnete do njega, ali svakako vredi jer ćete imati priliku da uživate u panoramskom pogledu čitavog Beča. Takođe, u sklopu Šenbruna, postoji i jedan od najlepših zoo vrtova, gde možete videti svaku životinju koju zamislite.

JOŠ NEKE ZNAMENITOSTI

Naravno, na drugom mestu stoji Katedrala svetog Stefana koja je ujedno jedna od najlepših evropskih katedrala. Nalazi se na istoimenom trgu i šetalištu Stephansplatz. Lepota ove katedrale će vas oduševiti i ostaviti ogroman utisak. Čitava katedrala odiše istorijom, toliko da celog dana možete gledati u nju, a da vam pritom ne dosadi. Pored ovoga, tu su i Belvedere zamak, gde možete videti arhitekturu u vreme baroka. Tu je i Kuća Opere koja je vrlo graciozna i ispunjena divnim slikama. 

SIMBOL BEČA

Posebno ćemo izdvojiti simbol Beča, a to je Prater. Luna park koji je najpoznatiji po ogromnoj panorami koja će vas ostaviti bez daha. U vožnji, na vrhu same panorame, imate pogled na  ceo grad, 360 stepeni. Osećaj je zaista neopisiv i nešto što će vam zasigurno ostati u sećanju, tako da vredi probati. Pored panorame, postoji još bezbroj različitih vožnji i igrica, prilagođenih svim uzrastima. Tu, u sklopu Pratera, nalazi se i Muzej voštanih figura gde se možete slikati sa mnogim poznatim ličnostima Madam Tiso. Naravno, grad nosi svoje umetničko i intelektualno značenje i zbog Betovena, Mocarta i Sigmunda Frojda.

ZAŠTO POSETITI BEČ?

Beč je centar kulture. Nigde nećete sresti toliko pomešanih kultura i toliko raznovrsnosti u nacionalnostima. Na svakom koraku možete čuti drugačiji jezik i to upravo predstavlja najvažnije bogatstvo ovog grada. Ljudi se međusobno poštuju, poštuju zakon, poštuju čistoću grada. Zvuči kao savršeno mesto za život. 

Tako da, ukoliko niste posetili Beč, preporučujemo da vam ovo bude prvo sledeće mesto na listi, jer će sigurno biti vredno toga!

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.