Barbenhajmer pomama

Barbenhajmer pomama

 

Ukoliko niste bili zasuti reklamama, slikama, videima ili bilo kojim drugim vidom promocije Barbi i Openhajmer filmova, bravo za vas! To bi značilo da ste potpuno odvojeni od digitalnog sveta i da, verovatno, živite opuštenije nego svi mi koji smo na društvenim mrežama konstantno. Značilo bi i to da niste čuli za sukob godine, kao i da se niste opredelili za stranu. Naravno, marketinški je film Barbi bio zastupljeniji, ali je sukob ovih dvaju filmova zauzeo prvo mesto u svim trending listama. Barbenhajmer je pomama ovog leta, a o čemu se zapravo radi i što se toliko prašine podiglo u vezi sa ovim filmovima pročitajte u daljem tekstu.


 

BARBI JE PRVA POČELA

Ko bi rekao da će fantastična komedija o lutki uspeti da zaludi ceo svet i stekne milione obožavalaca u relativno kratkom roku? Greta Gervig je u tome videla potencijal i režirala remek-delo koje je film Barbi. Ovo je prvi igrani film, nakon 40-ak animiranih o lutki Barbi, koju proizvodi kompanija Matel. U glavnim ulogama su Margo Robi i Rajan Gosling, čije uloge ne možemo da zamislimo da tumači neko drugi. Uz njih su tu i Amerika Ferera, Kejt Makinon, Majkl Sera Isa Rej i Vil Ferel.

 

Putovanje samootkrivanja nakon egzistencijalne krize nije priča u kojoj bismo zamislili Barbi i Kena, ali ovo nisu vaši tipični Barbi i Ken. Ova Barbi je sve. On je samo Ken.

 

Naravno, nećemo vam otkrivati detalje filma, ali ako ga dosad niste pogledali – pravo je vreme. Samo ćemo vam reći da je ovaj film najavljen još 2009. godine, a da je tek 2019. Margo Robi dobila glavnu ulogu. Greta Gervig je potpisana za režiju 2021, a u 2022. su najavili ostatak glumačke postave.

 

OPENHAJMER JOJ JE ZA PETAMA

Openhajmer je pušten u bioskope istog dana kada i Barbi, 20. jula (u Srbiji), što je dovelo do nastanka fenomena Barbenhajmer. Ovo je i te kako podstaklo publiku da pogleda i jedan i drugi film, iako se teme ni na koji način ne prepliću. Moglo bi se čak reći da je taj diverzitet ovih dvaju tema ono što je publiku i privuklo da od dva naizgled nepovezana filma napravi trend na društvenim mrežama, koji nastavlja da postoji i danas. S obzirom na to da je film Barbi odmah po izlasku dobio pozitivne recenzije kritičara i postao film sa najvećom zaradom iz 2023, zaradivši preko milijardu dolara širom sveta, Openhajmer je morao da se potrudi više.

 

Za razliku od Barbi, za koju je film bio u nastajanju još od pre 14 godina, Openhajmer je svoj film dobio za samo dve. Fascinantno je i to da je Nolan, kao i u svojim ostalim filmovima, koristio vrlo malo CGI, a uglavnom ekstenzivne praktične efekte. S obzirom na kraći period nastajanja i uzevši u obzir to da je epski biografski triler – Openhajmer je postigao izuzetno mnogo. Ko bi rekao da će otac atomske bombe ovladati svetom kao kakva oluja? Zaradio je preko 894 miliona dolara širom sveta i dobio pregršt pozitivnih recenzija kritičara, uz posebne pohvale za glumce, Nolanovu režiju i scenario, muziku i vizuelne efekte.

 

Kristofer Nolan je film zasnovao na knjizi Američki Prometej – biografiji Roberta Openhajmera, koju su napisali Martin Džej Šervid i Kaj Berd. Očigledno je u njoj video potencijala za remek-delo kakvo je stvorio, a svet je video potencijal u njemu samom. Za glavnu ulogu izabran je Kilijan Marfi, koji tumači samog Roberta Openhajmera. Uz njega su tu i poznati glumci sa svetske filmske scene – Emili Blant, Met Dejmon, Robert Dauni Mlađi, Florens Pju, Rami Malek i drugi.

 

MARKETINŠKI TRIKOVI

Vratimo se na Barbi, jer ona je većini nas glavna zanimacija – bila i (p)ostala. Film o Barbi pravi je primer dobro promišljene marktinške kampanje, ali i one koja je odlično integrisana u društvo. Cilj je bio da se oko filma podigne prašina, da se mlađe generacije podstaknu kako da kupuju Barbi proizvode, tako i da posete obližnje bioskope. Najbolje od svega, a što je timu koji je radio na filmu umnogome išlo u prilog, jeste to što su nekadašnje devojčice, koje su ujedno lojalni fanovi Barbika, danas odrasle žene. Sve što bi one mogle da požele, a da to ima Barbi, napravljeno je u stvarnoj veličini. Kako bolje od toga, zar ne?

 

Svakako, marketinški tim je u svoju kampanju uvrstio i jednu ključnu stvar, koja je svakoj dobroj marketinškoj kampanji neophodna da bi uspela. To je emocija. Cela priča oko filma ispričana je sa dozom nostalgije i podsticanjem svih emocija koje su male devojčice, sada odrasle žene, osećale dok su se igrale ovim lutkama. Uspeh im je bio zagarantovan od početka, ako nas pitate.

 

NEIZBEŽNA PODELA FANOVA

I posle mesec i po dana od početka prikazivanja filmova, rekli bismo da je uzbuđenje opalo, ali ne i prestalo. Uticaj ova dva remek-dela današnjice je neizbrisiv i neosporan, te verujemo da će se i ova cela godina sagledavati u odnosu na njih i pamtiti, između ostalog, i po njima. Ako niste gledali filmove, trk u bioskop prvom prilikom! Ako ste u grupi onih koji su ih pogledali po izlasku – kojoj grupi vi pripadate, Barbi ili Openhajmer fanovima? Ili ste možda oni kojima su se oba filma dopala, pa sad živite u Barbenhajmer stilu?

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.