Banje koje možemo da posetimo u Srbiji

Banje koje možemo da posetimo u Srbiji

Bez obzira da li želite da odete na duži odmor, na kratki predah od radne nedelje ili, pak, želite da rešite neki zdravstveni problem, banje su prilično dobro i korisno rešenje. Još pre 2000 godina, harajući ovim prostorima, rimski imperatori otkrili su lekoviti potencijal našeg podneblja. To je značilo izvore termalnih i mineralnih voda, koji su, počevši od rimskih kupatila, došli do onoga što danas nazivamo banja.

 


 

ZAŠTO SU BANJE KORISNE?

Pored sjajne i očuvane prirode koju možemo videti u banjama širom zemlje, banje pomažu ozdravljenju i oporavku organizma od lakših ili težih bolesti. Banje su obično bogate termalnim i mineralnim vodama, koje prijaju našem telu i iznutra i spolja. Pored toga, banja može biti sjajno mesto za odmor i relaksaciju od gradske gužve i obaveza tokom radne nedelje. Većina njih nudi komforne smeštaje, koji obično u ponudi imaju velnes i spa centre, zatim bazene i džakuzije i mnoštvo drugih vidova zabave i uživanja.  U narednih nekoliko redova teška srca ćemo izdvojitinekoliko od mnoštva banja (preciznije –preko 47!) koje možete posetiti u našoj zemlji.

 

 

 

BUKOVIČKA BANJA

Smeštena u samom srcu Aranđelovca, ova banja je savršen primer spajanja tradicionalnog i urbanog. Grad Aranđelovac, sam po sebi, nije mnogo veliki, pa je odličan izbor za odmor od gužve i buke velikih gradova. Banja je poznata po mineralnoj vodi, koja se, zajedno sa glinom, koristi za lečenje. Početkom 20. veka započeto je flaširanje kisele vode ,,Knjaz Miloš“  koja je decenijama kasnije postala jedan od najpriznatijih domaćih brendova. Pored svojih lekovitih svojstava, banja nudi 20 hektara veliki park u kom svakodnevno uživaju i sami žitelji grada. Pored zadivljujuće prirode, ovaj park ima i stalnu postavku mermernih skulptura izrađenih od strane brojnih domaćih i stranih autora.

 

 

 

 

BOGUTOVAČKA BANJA

Bogutovac se nalazi u centralnom delu Srbije, na oko 200km južno od Beograda. Bogutovačka banja je dobila ovu titulu zbog dva izvora lekovite mineralne vode, koja je bogata radioaktivnim elementima, sumporvodonikom i silicijumovom kiselinom. Ova banja je poznata kao Neuro banja, a ovakav epitet je dobila zbog savršeno usklađene klime i taman dobrog mešanja vazdušnih struja. Poznata je po lečenju neuropsihijatrijskih oboljenja, ali i oboljenja srca i krvnih sudova, kao i reumatskih oboljenja. Pored toga, možete uživati i u raznim rekreativnim aktivnostima, poput planinarenja, šetnje, lova, a i robolova na reci Lopatnici.

 

 

 

JOŠANIČKA BANJA

Jošanička banja leži na nadmorskoj visini od 550m, a nalazi se u neposrednoj blizini velelepnih planina Kopanika i Golije. Ubraja se u balneološka naselja sa najtoplijom vodom u Evropi, koja izvire na čak pet mesta, a temperatura vode dostiže i 78°C. Ove vode pripadaju grupi hipertermi, što znači da sadrže kalcijum, kalijum,  atrijum i brojna druga lekovita jedinjenja, koja se već decenijama uspešno koriste u lečenju. Još jedna zanimljivost Jošaničke banje je da odatle potiče naša slavna i velika Milunka Savić, kao i srpski patrijarh German.

 

 

 

BANJA U STAROM SLANKAMENU

Ova prelepa banja okupana Dunavom, i u blizini nacionalnog parka Fruška gora, najstarija je banja u Vojvodini. Bila je poznata po svojim lekovitim svojstvima još za vreme Turaka, a na značaju dobija krajem 19. veka. Poznata je po izvorima slane mineralne vode koja se već dugi niz godina koristi u lečenju raznih neuroloških oboljenja i posttraumatskih stanja. Nudi veliki broj načina za relaksaciju i uživanje, za sve uzraste i tokom svih godišnjih doba.

 

Nadamo se da ste uživali čitajući i da ste saznali mnogo novih i korisnih informacija! Željno iščekujemo vaše utiske o banjama u Srbiji!

 

TEKST: NIKOLETA JOVIČIĆ

Nikoleta Jovičić je student jezika, zaljubljenik u poeziju, muziku i umetnost generalno. Voli da
piše, uživa u prirodi i putovanjima, a večita inspiracija joj je ljubav.