Balet kao jedinstvena umetnost

Balet kao jedinstvena umetnost

Balet predstavlja jednu od prvih tehnika plesa koja je svoj razvoj otpočela tokom renesanse. Sve je krenulo u 15. veku u Italiji, a kasnije se proširilo na Francusku, kao i na ostale delove Evrope.

 


POČETAK

To je bila dvorska igra koja je predstavljala zabavu kraljevskim članovima porodice i u tim njegovim počecima igrači su nosili duge dvorske haljine i cipele sa visokim potpeticama. Tokom daljeg razvoja kostimi su postali kraći kako bi se noge više videle i kako bi igračima bilo lakše da iznose svoje plesne tačke. Što se tiče stopala, uvedene su špic-patike. One su dozvoljavale igračima da se skroz popnu i tako stoje na vrhovima prstiju. Ovaj detalj je još više pomogao samom razvoju jer je ljudima u publici ovaj ples izgledao kao nešto nemoguće, neuobičajeno, pa je sa njihove strane ovo postala posebna vrsta umetnosti.

 

 

 

 ELEMENTI BALETA

Balet, sam po sebi, ima lirski izražaj i jedinstven je upravo zbog toga što se njime može prikazati bajka tog vremena kroz ples. To ne možemo videti ni u jednoj drugoj vrsti igre. Kroz samo muziku, bez vokala, bez propratnog govora, samo facijalnim ekspresijama, pokretima ruku i nogu se čitava priča prikazuje. Ne, ne govorimo samo o radnji, već  o  emocijama i mislima likova koji je prate. Osećamo njihovu bol, sreću, tugu, radost, mržnju i odnos između likova. Zanimljivost u baletu jeste to da igrači ne bi trebalo da forsiraju pokrete, da izgledaju zgrčeno, nego da opuste mišiće i da samom prirodom tela teče njihov nastup. 

 

 

 

Postoji rekreativno i profesionalno bavljenje baletom. Oni koji se rekreativno bave ne moraju imati nužno određene pokrete i oni se često oslanjaju samo na prirodu svoga tela, kao što smo ranije pomenuli, dok profesionalci jako puno vremena posvećuju vežbanju, istezanju ruku i nogu, čučnjevima i koreografijama koje su nadređene za nastupe. Temelj njihovog pokreta jeste da stepen otvorenosti stopala mora biti 90 stepeni.

 

 

SENZUALAN I ELEGANTAN

Balet je teatralna vrsta plesa i čitav nastup dolazi još više do izražaja ukoliko je praćen orkestrom. Što se tiče osećaja publike, ovo je jedina vrsta umetnosti koju možemo uporediti sa operom. Zbog same estetike nastupa, devojčice još od malih nogu imaju želju da se bave plesom. Najpoznatiji klasični baleti su Labudovo jezero, Krcko Oraščić, Uspavana lepotica, Don Kihot, itd.

 

 

 

TEKST: IVANA JOVANOVIĆ

Ivana Jovanović, student anglistike, zaljubljenik u sve što je lepo i večiti hedonista. Odrastala na temelju Diznija i njegovih crtaća, odakle dobijam inspiraciju i sada sa 19 godina i čije ideje širim kud god krenem.1 thought on “Balet kao jedinstvena umetnost”