Avokado u službi nege lica i kose

Avokado u službi nege lica i kose

Avokado – jedinstveno bobičasto voće, koje se nalazi na prvom mestu u Ginisovoj knjizi rekorda kao najhranjivije. Neutralnog je ukusa i mnogi ga smatraju povrćem. Zahvaljujući vitaminima i mineralima koji se nalaze u njemu i utiču pozitivno na zdravlje ljudi, on igra još jednu ulogu na polju nege kose i lica.

 


Pozitivni uticaj pri korišćenju voća ili povrća kao prirodnih preparata jeste što pored uštede novca, uz pravilnu negu, u kratkom period daju vidljive rezultate. U skladu sa tim, avokado je odličan prirodni preparat zahvaljujući masnim kiselinama koje osim što pomažu pri hidrataciji, dobre su za smirivanje iritacija kod osetljive kože.

 

 

PRIRODNA MASKA ZA LICE OD AVOKADA

Beneficije ovog tropskog voća možete iskoristiti ujutru, tako što ćete polovinu avokada iskoristiti za smuti, a od druge polovine napravit osvežavajuću masku. Maska se pravi mešanjem polovine iseckanog avokada i malo ovsenih pahuljica koje sklanjaju višak sebuma i nečistoće. Dobijena smesa se nežno utrljava na kožu lica petnaest minuta, nakon čega je potrebno da isperete ostatke mlakom vodom. Dovoljno je da je nanosite jednom nedeljno. Ova maska će ujedno imati i dejstvo blagog pilinga.

 

 

AVOKADO I KOKOS ZA UKLANJANJE BORA

Ukoliko je koža starija ili ima izražene bore, potrebno je podstaći proizvodnju proteina koji obnavljaju ćelije. To se postiže mešanjem ulja avokada i kokosa. Maska treba da stoji na licu dvadeset minuta, nakon čega se ispire tonikom ili ružinom vodicom. Ona je blaga i ne iritira kožu. Može da se nanosi jednom nedeljno. Dubinska hidratacija i elastičnost kože su rezultat ove prirodne i brze maske.

 

 

AVOKADO U SLUŽBI SJAJNE I BUJNE KOSE

Sjajna i gusta kosa, jedan je od najlepših zaštitnih znakova žena. Kada naiđe period da vaša kosa ostane bez sjaja i postane suva i oštećena, jedan avokado je sve što je potrebno da joj se vrati hidratacija i obnovi sjaj. Najlakše može da se primeni, kada se nakon šamponiranja i temeljnog ispiranja nanese smesa  pasiranog avokada direktno na pramenove, koje je potrebno raščešljati lepo kako bi se sve pravilno rasporedilo. Мala količina može da se stavi i na teme radi obnove kože glave, nestanka peruti i podsticaja rasta kose. Nakon nanošenja, potrebno je uviti je u peškir da odstoji dvadeset minuta, nakon čega se kosa još jednom temeljno šamponira i ispire.

 

Ukoliko je vaša kosa izrazito suva, preporučuje se pravljenje smese od avokada i dva žumanca, koja se nanosi na ispucale vrhove. Postupak je isti kao kod nanošenja prethodne maske.

 

 

Uz redovno praktikovanje ovih saveta, sjajan i svilenkast dodir kože i kose postaće deo vašeg svakodnevnog izgleda!

 

 

TEKST: MAGDALENA KOSTIĆ

Magdalena Kostić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.