Autonomna regija Madeira

Autonomna regija Madeira

Madeira ili Autonomna regija Madeira je portugalska autonomna pokrajna, koju čini veliki broj ostrva smještenih u Atlanskom okeanu, u blizini afričke obale. Iako je riječ o skupu ostrva, od svih ostrva arhipelaga, najznačanije i po površini najveće jeste istoimeno ostrvo Madeira.


GLAVNI GRAD I STANOVNIŠTVO

 

Ova pokrajna broji preko 260 hiljada stanovnika, a najveći broj stanovnika živi u glavnom gradu koji nosi naziv Funšal. Ovaj grad je administrativni i turistički centar pokrajne. Etnička struktura ostrva je takva da stanovništvo gotovo stoprocentno čine Portugalci. Poljoprivreda i turizam su glavne privredne grane ove regije. Štaviše, zbog specifične klime i reljefa vulkanskog porijekla, na nekim ostrvima ne uspjeva ni poljoprivredna proizvodnja, pa turizam ima dominantnu ulogu.

 

TURISTIČKE ATRAKCIJE

 

Ovo su neke od turističkih atrakcija i prednosti Madeire:

 

PRIRODA I RELJEF

 

Priroda i reljef – Madeira je zemljište vulkanskog porijekla koje je prekriveno šumom u kojoj obitavaju endemske vrste. Sam naziv ostrva na portugalskom jeziku znači drvo. Ostrvo je bogato endemskom šumom laurisilva, koja je najveća na svijetu upravo na ovom ostrvu. S obzirom na to da je zemljište vulkanskog porijekla, ostrvom dominiraju oštre litice i crne stijene, koje u kombinaciji sa čistom vodom okeana i šumama stvaraju nevjerovatne pejzaže. Klima je pogodna za turiste jer je u toku cijele godine između 16 i 22 stepena, a temperatura mora je između 17 i 22 stepena. Ovakva temperatura mora ipak nije pogodna za kupanje. Zato je Madeira pogodna za tzv. aktivni odmor – pješačenje, planinarenje i istraživanje prirode.

 

KULTURA

 

Kultura – Madeira može da se pohvali da je rodno mjesto nekim od najznačajnijih istorijskih, ali i ličnosti iz popularne kulture, npr. Krisofor Kolumbo i Kristijano Ronaldo. Osim toga, ova ostrva su i dom kvalitetnih i poznatih vina i slatkiša. Vina se najviše izvoze u Veliku Britaniju, a proizvode se slatka, suva i polusuva vina. Tradicionalni slatkiši su napravljeni na bazi meda i to su mel de cana (med od šećerne trske) i bolo de mel (kolač od meda).

 

POVOLJNE CENE

 

Povoljne cijene – Cijene na ovom ostrvu su povoljne, čak i za turiste iz siromašnijih zemalja. Međutim, problem ovih zemalja može biti slaba saobraćajna povezanost sa Madeirom, jer ne spada u red popularnih destinacija. Ipak, kada nakon nekoliko presjedanja stignete na ova ostrva, za boravak će vam biti potrebno oko 30 evra dnevno. Madeira je znatno jeftinija od većine evropskih zemalja, a nešto skuplja od zemalja Balkana.

 

 

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.