Ašvaganda, baby

Ašvaganda, baby

Ašvaganda (lat. Withania somnifera) je biljka čiji se koren i plodovi koriste u lekovite svrhe. Ona je fantastičan adaptogen koji pomaže telu da se nosi sa svakodnevnim stresom i kao opšti tonik.

 


Adaptogeni su odlične biljke koje pojedinačnim telima daju neophodnu hranljivost u zavisnosti od samog tela. Ukoliko koristite ašvagandu, ona vam može pomoći kod razmišljanja, povećavajući vaš fokus. Takođe je odlična, ukoliko se opredelite da je koristite pred san, jer opušta telo.

 

Još jedan od benefita korišćenja ašvagande, koja se u ajurvedskoj, indijskoj i unani medicini, smatra indijskim žen šenom, jeste smanjenje bola i oticanja i sprečavanja efekata starenja.

 

Može se koristiti i za probleme plodnosti kod muškaraca i žena i za povećanje seksualne želje.

 

Biološki aktivne komponente iz korena ašvagande su temeljno proučavane i izdvojeno je preko 35 značajnih komponenti.  Ašvaganda ima terapeutsku vrednost za veliki broj zdravtsvenih stanja poput mentalnih bolesti, anksioznosti, srčanih problema, nesanice, astme, upale, artritisa, reumatizma, infekcija, groznica, slabog imuniteta, muške seksualne disfunkcije, čak i kancera.

 

Način upotrebe: preporučeni dnevni unos je 1 kafena kašičica (3g) u mleko ili sokove. Njeno dejstvo se povećava kada se koristi uz toplo mleko pred spavanje.