Arune − crveni sjaj izlazećeg sunca

Arune − crveni sjaj izlazećeg sunca

Sunce dokazuje svoju moć kroz tri priče. U prvoj, na dan kada Amorejci padoše pod nemilosrdne ruke Izraelaca, Džošua zamoli Sunce da rađa svoje zrake, te Mesec učini Suncu uslugu, potom zameniše mesta i Sunce stade, a Mesec obuzda svoj sjaj. U drugoj, Sampatije, sin Arune, izgubi krila jer htede da se dokaže svome bratu. Leteo je previsoko i cilj mu beše sunce, pa kao Ikaru, izgoreše mu krila. Naposletku, treća priča govori nam kako Dedal spozna opasnost sunca, premda Ikar beše zaslepnjen svojom odlučnošću ne posluša oca. Naime, Aruna bejaše slab, al’ usmrti Ikara jer potceni njegovu moć i izazva ga svojom nesmotrenošću.

 


IZLAZEĆE SUNCE

Kroz hinduističku mitologiju provlači se pojam Arune, koji je označavao crven sjaj izlazećeg sunca, odnosno personifikaciju zore, izlazećeg Sunca, za koje se verovalo da poseduje spiritualne moći. Simbolično značenje ovog pojma koji mu se dodeljuje jeste sam značaj dolaska novog dana. Pri svakom izlasku sunca odričem se sumnje noći i pozdravljam novi dan najdragocjenije zablude − Czeslaw Milosz.

 

 

 

MITOLOGIJA

Indijske legende prožete su šarolikim verzijama začetka Arune. Prevashodno, rođenje Arune datira iz hinduističke mitologije, gde želja za potomcima pobija svaku emociju i u jednom momentu samo racionalno rasuđivanje. Naime, dve supruge Kashyape Prajapati Vinata i Kadru, želele su imati decu, za šta su naposletku dobile blagoslov. Kadru je tražila hiljadu sinova dok je Vinata želela dvoje. Nakon što su obe rodile decu u broju kojem su priželjkivale, jajašca su inkubirala skoro pet stotina godina.

 

 

 

Kadru je potom razbila njenih hiljadu jajašca i dobila svojih hiljadu sinova. Služeći se istim primerom, Vinata koja je bila željna svojih sinova postupi isto i razbi jedno jajašce. Međutim, iz jajašca izniknu nepotpuno formirana Aruna, iz razbijene ljuske prodre blistav, crvenkast bljesak svetlosti poput jutarnjeg sunca. Ipak, zbog preranog razbijanja Aruna beše slab i ne beše sjajan kao podnevno sunce kako mu je bilo obećano.

 

 

 

GARUDA

Kada je došlo vreme, Vinata dobija još jednog sina, Garudu, rođen sa veoma močnim sposobnostima za razliku od svog starijeg brata Arune. Bio je oličenje okeanske vatre, njegov strahovit urlik i izgled naterali su Dive da se obrate za pomoć Agniju, Bogu vatre. Nakon što ih je Agni razuverio od strepnji, Dive su veličale Garudu i njegovu veličinu, premda su tražile da smanji svoj sjaj i korpulenciju, kako bi strah koju je njegova pojava budila zasvagda izumrla. Podlegavši zahtevima Diva, Garuda shodno tome, zaista umanji svoj sjaj i veličinu.

 

 

 

VOZAČ KOČIJA

U hinduizmu postoji legenda o suncu koje je beše bilo odlučno da uništi svet. Po hinduističkom predanju, legenda kaže da je bog sunca Surya ponudio Arunu svoju božansku kočiju jer je verovao kako sam Aruna može odneti pobedu u ratu sunca i Surya. Kako legenda kaže, Aruna bi apsorbovao svu toplotu sunca i spasio svet od uništenja. Surya je putovao preko neba u kočiji kojom je, Aruna, personifikacija zore, upravljao.

 

 

 

WAT ARUN

Wat Arun ili hram zore nalazi se u okrugu Yai na Tajlandu, predstavljajući najpoznatiji orijentir Tajlanda. Budistički hram dobio je ime po hinduističkom bogu Aruni, jer se prvi jutarnji zraci odbijaju s površine hrama koji je ukrašen komadićima šarenog stakla i sačinjen od kineskog porculana.

 

 

TEKST: HELENA PLAHĆINSKI

Helena Plahćinski je student prve godine fakulteta za Diplomatiju i bezbednost u Beogradu. Od malih nogu volela je pisano slovo na papiru, i ta ljubav traje već 15 godina. Sa sedam godina, pod svećom, pisala je kratke dečije pesmice sebi za dušu. Danas vodi pregovore sa izdavačkim kućama oko objavljivanja svoje prve zbirke poezije koja nosi naziv “Avaz”. Hobi koji joj se duboko uvukao pod kožu, odveo ju je na put kojim je mislila da nikad neće koračati.