Art deko − stil glamura i nežnosti

Art deko − stil glamura i nežnosti

Dvadesetih godina prošlog veka u vreme kada je ekonomija cvetala Art deko bio je ogledalo luksuza i raskoši. Predstavljen je javnosti po prvi put 1925. godine u Parizu gde dobija naziv po Međunarodnoj izložbi savremene dekorativne i industrijske umetnosti. Nastao je u Francuskoj, kasnije se proširio na celu Evropu, a zatim na Ameriku i time je postao prvi internacionalni stil koji se razvio u više zemalja.

 


 

Art deko je stil koji je naišao na mnoge obožavaoce iz različitih modernih područja, od profesionalaca koji su se bavili arhitekturom, do kreativnih dizajnera enterijera, sve do ljubitelja mode i nakita. Doprineo je tome da se od običnih predmeta koje smo koristili svakodnevno stvori prava likovna umetnost. Nalazimo ga u arhitekturi, primenjenoj umetnosti, modi, industrijskom dizajnu, slikarstvu, pa i u ilustracijama Milene Pavlović Barili. Stil se prepoznaje i u Diznijevim stvaralaštvima kao što su Uspavana lepotica i Fantazija. Ovaj stil oduvek je važio za sladak pravac u umetnosti, pun nežnoće i glamura.

 

 

KARAKTERISTIKE ART DEKO-A

Karakteristike koje izdvajaju Art deko od ostalih stilova jesu bogata ornamentacija, vrhunska zanatska izrada i retki i skupi materijali s akcentom na detalje i samu izradu. Umetnici su inspiraciju pronalazili u drevnim zemljama poput Grčke i Egipta. Interesantno je da su predmeti, rađeni ovim stilom, pravljeni ručno i na taj način majstori su svetu predstavljali svoje umeće, preciznost i veštinu.

 

 

Arhitektura Art dekoa ispunjena je različitim geometrijskim oblicima, energijom, svetlima, optimizmom, bojom , teksturom i simbolima. Arhitektonske ikone koje su večno obeležile ovaj pravac su Gradska većnica Buffalo u Njujorku, Lakerda lift, Bazilika Svetog Srca u Briselu − najveća rimokatolička crkva na svetu.

 

 

 

Upečatljive boje koje nam Art deko donosi su plava, zelena, žuta, crvena i roze kombinovane sa svetlijim nijansama. Posebno su bile naglašene vertikalne linije i ravne površine koje su se isticale jakim bojama i često su se koristile kontrasne boje. Od materijala koristili su se oni najskuplji pristupni uglavnom bogatima. Kada je u pitanju koža koristila se zmijska, ajkulina ili koža zebre, a keramičke pločice u crnoj i beloj boji bile su jako popularne, dok je za izradu nameštaja korišćeno drvo abonos.

 

 

UMETNICA MORA BITI GLAMUROZNA!

Glamurozna Tamara de Lempicka bila je poljska art deko slikarka i omiljeni umetnik većine poznatih zvezda tog vremena. Bila je buntovna i radila sve što joj prija. Uživala je da slika portrete ljudi koji su pripadali buržoazijskom svetu. Njeno najpoznatije delo je autoportret Tamara u zelenom bugatiju iako zapravo nikad nije vozila bugati, neminovno je da je ovim htela sebe da izjednači s imućnim svetom. Poznata je njena slika Young Lady with Gloves. Toliko je volela novac više i od slikanja da je jednom prilikom izjavila da neće prestati da slika dok joj cela ruka ne bude od članka do ramena prekrivena draguljima. Njene slike su odavale otmenost, luksuz i bogatstvo, odavale su nju.

 

 

TEKST: LARA RANČIĆ

Lara Rančić je studentkinja Filozofskog fakulteta u Nišu, uživa u pisanju i to je ono što je leči. Voli plavo, talase i more. Kada je sunca sve može! Voli da analizira umetničke slike i dugo gleda u njih, tu se kriju tajne velikih umova. San joj je da otvori svoj fotografski studio i napiše knjigu.