Andaluzija – simbol kulture i umetnosti

Andaluzija – simbol kulture i umetnosti


Andaluzija je najjužnija i najnaseljenija španska pokrajina. Glavni i najveći grad ove pokrajine je Sevilja. Pored Sevilje, gradovi koji pripadaju Andaluziji su Kordoba, Granada, Malaga, Haen, Almeria itd.VELIKI UTICAJ ARAPA NA JEZIK

Andaluzija je jedno od najznačajnijih kulturnih područja, ne samo u Španiji, već u čitavom svijetu. Istorija Andaluzije bila je veoma burna, pa su primijetni razni uticaji. Andaluzija, kao i veći dio Španije i Portugala, bili su osvojeni od strane Arapa tj. Mavara. Arapski uticaj primijetan je prije svega u jeziku. Andaluzijski dijalekat se dosta razlikuje od standardnog španskog jezika.

BOGATSTVO ISLAMSKE KULTURE

Međutim, veliki broj riječi u savremenom španskom svoje porijeklo vode iz arapskog, koji se preko Andaluzije proširio po Španiji. Recimo, riječi aceituna (maslina) i naranja (narandža), iz arapskog su prešle u španski jezik. Arapski uticaj vidi se i u arhitekturi,
pa je Andaluzija bogata i islamskom arhitekturom i ukrasima.

TAPASI SU NERAZDVOJIVI DEO ANDALUZIJE

Osim jezika, Andaluzija je i kolijevka španskih kulturnih fenomena poput flamenka, gitare, koride, tapasa i sl. Tapasi su grickalice koje su se u prošlosti besplatno služile uz piće. Danas se uglavnom naplaćuju po simboličnoj cijeni, ali se još uvijek mogu pronaći besplatno u Granadi, jednom od najznačajnijih andaluzijskih gradova.


MESTO KOJE SU OBELEŽILI MNOGI UMETNICI

U Andaluziji su rođeni neki od najvećih španskih slikara, poput Pikasa i Valaskeza. Andaluziju je u svojoj poeziji opjevao i najveći moderni španski pjesnik, Federiko Garsija Lorka, koji je takođe rođen u Andaluziji. Osim njih, tu je i Antonio Banderas, jedan od
najboljih svjetskih glumaca španskog porijekla. Pikaso i on rođeni su u Malagi.


PRELEPE PLAŽE KOJIMA JE TEŠKO ODOLETI

Osim bogatom kulturom i istorijom, ovo prelepo mesto posjetioce iz čitavog svijeta privlači i sredozemnom, izuzetno prijatnom klimom, i prelijepim plažama. Dvije najposjećenije obale u Andaluziji su Kosta del Sol i Kosta de la Luz. Broj sunčanih dana u toku godine seže i do 300, što ovaj dio Španije čini idealnim mjestom za odmor.


Andaluzija nudi kompletan doživljaj. Svi oni koji žele da osjete život u njegovoj punoj snazi i ljepoti, taj osjećaj pronaći će u Andaluziji.

TEKST: BRANKA TODOROVIĆ

Branka Todorović rođena je 1998. godine u Doboju, u Bosni i Hercegovini. Studentkinja je master studija komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Njena glavna interesovanja su književnost, film i hispanska kultura. Objavljuje kritiku i eseje u književnoj periodici.