Američke palačinke – recept koji svi vole

Američke palačinke – recept koji svi vole

Crepes, crespelle, blini, panukkaku, pfankuche, galettes… Sve su to vrste palačinki, a ako ste ljubitelj slatkog i volite da jedete nešto što brzo može da se spremi pogledajte ovaj recept za američke palačinke.SASTOJCI

50g šećera
1 vanilin šećer
2 jajeta
kašičica arome vanile
360ml mleka
300g mekog brašna
60g istopljenog putera ili 60 ml ulja
1 prašak za pecivo


PRIPREMA

Belanca umutiti u čvrst šne i ostaviti sa strane. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati aromu vanile i istopljen puter. Zatim dodati mleko, pa brašno s praškom za pecivo postepeno, muteći. Ovoj smesi dodati prethodno umućen šne. Kako ne bi splasnula smesa ovo treba pomešati lagano, kružnim pokretima ruke. Tiganj dobro zagrejati, a onda smanjiti temperaturu duplo. Peku se na srednjoj temperaturi.

Smesa se izlije na tiganj, sačeka se pojava mehurića i tada se okreću. Strpljenje je ovde ključ uspeha, pečenjem na srednjoj temperaturi neće pregoreti, a ni ostati žive iznutra. Mekane su, vazdušaste i mirišu na vanilu. Mogu da se jedu uz krem, pekmez, šećer u prahu, voće. Kombinacije su neograničene.

ZANIMLJIVOSTI O PALAČINKAMA

Jeste li znali da su palačinke grčko-rimskog porekla, a u spisima se pojavljuju u vremenu pre nove ere? Stručnjaci u ovoj oblasti, gastronomiji pričaju o preko 100 vrsta palačinki, iako bi neko rekao da je palačinka-palačinka. U antičko vreme su ličile na mešavinu omleta, palačinki i pogačica. Obične, kakve poznajemo, su nastale u srednjovekovnoj Evropi. Tada se smatralo da su prve tri palačinke svete i one su se obeležavale krstom, solile i ostavljale sa strane kako bi oterale zle duhove. Englesko pancake u bukvalnom prevodu je kolač koji se pravi u tiganju. Englezi imaju Dan palačinki, dan pre Velikog posta.
Isprobajte ovaj recept, prijatno!

TEKST: NATALIJA MITIĆ

Natalija Mitić je studentkinja prve godine Srpske književnosti i jezika Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu. U slobodno vreme najviše voli da čita klasike uz neki slatki napitak. Uživa u dugim šetnjama uz muziku i pravljenju slatkiša i peciva, kao i vremenu provedenom sa prijateljima.