Aktivnošću protiv vrućine

Aktivnošću protiv vrućine

 

Tokom vrelih letnjih dana, prirodne lepote i raznovrsne aktivnosti na otvorenom pružaju sjajnu priliku da se uživa u prirodi i osvežavajućim avanturama. Bez obzira na to da li ste avanturista, zaljubljenik u sport ili jednostavno želite da se opustite u prirodnom okruženju, postoji mnogo aktivnosti u kojima možete uživati tokom leta. Iskoristite ovo godišnje doba na najbolji mogući način i provedite svoj sledeći vikend zabavnije, a rashlađenije nego dosad!


 

NIJE SAMO ZA ISKUSNE

Planinarenje je izvanredan način da istražite lepotu prirode i pobegnete od gradske vreve. Planine pružaju prijatno svežije vreme u poređenju s gradskim vrućinama. Mnogi su mišljenja da na planinarenje mogu i treba da idu samo iskusni planinari, ali sve dok se držite sigurnih putanja i utabanih puteva – bićete sigurni. Svakako, odaberite stazu koja odgovara vašoj kondiciji i nivou iskustva. Uživajte u pejzažima, čistom vazduhu i divljini koja vas okružuje. Pre nego što krenete, obavezno se informišite o vremenskim uslovima, nosite adekvatnu obuću, odeću i opremu za planinarenje, i ne zaboravite na dovoljno vode kako biste ostali hidrirani tokom ove aktivne šetnje.

 

POVRATAK U DETINJSTVO

Sećate li se kako ste provodili leto kad ste bili mali i na školskom raspustu? Ako se niste igrali sa drugarima, verovatno je da ste vozili bicikl ili rolere. Oni nisu otpisani za odrasle! Biciklizam ili vožnja rolera odličan su način da osetite povetarac tokom vrelih dana i istražite okolinu. Uživajte u vožnji po stazama u prirodi, parkovima ili duž obale. I jedno i drugo su ujedno i odličan kardiovaskularni trening, što ovu aktivnost čini korisnom i za vaše zdravlje. Takođe, ne zaboravite da nosite kacigu i zaštitnu opremu, pogotovo ako planirate vožnju na nepristupačnijim terenima.

 

PROMENITE KUĆU NA VEČE

Kampovanje je prilika da se odmorite od gradske gužve i provedete neko vreme u prirodi. Postavite šator u prirodnom okruženju, kao što su šume, jezera ili planine. Uživajte u večernjim logorskim vatrama, osluškujte zvuke prirode i posmatrajte zvezdano nebo. Budite sigurni da pravilno rasporedite opremu za kampovanje i da znate osnovne veštine preživljavanja u prirodi. Klonite se nesigurnih terena i potrudite se da se odvojite od vaših uređaja barem tokom kampovanja – kako bi iskustvo bilo ono pravo!

 

I ODMOR I OBROK

Za one koji vole mirne i opuštajuće trenutke na otvorenom, ribolov je odlična opcija. Bilo da pecate sa obale jezera, reke ili na čamcu, ribolov je aktivnost koja vas povezuje s prirodom. Uživajte u tišini i opuštanju, dok čekate da zakačite svoj ulov. Ne zaboravite da je ova aktivnost za one koji uživaju u samoći, ali i garantuje dobru atmosferu ako povedete društvo. Pre nego što krenete na ribolov, proverite dozvole za pecanje i poštujte pravila očuvanja prirode.

 

VODA VAM JE NAJBOLJI PRIJATELJ

Ako ste ljubitelj vodenih avantura, letnje vrućine pružaju sjajnu priliku za bavljenje vodenim sportovima. Pokušajte sa raftingom, surfovanjem, skijanjem na vodi, veslanjem ili jedrenjem. Ove aktivnosti vam pomažu da se rashladite u vodi i istovremeno uživate u zabavi i adrenalinu. Mnoge od njih uključuju veću grupu ljudi, te će vam provod sa društvom biti nezaboravan, a stvorićete i nesvakidašnje uspomene. Obavezno samo obezbedite adekvatnu zaštitu od sunca i pratite vremenske uslove pre nego što se upustite u ove avanture.

 

IZAĐITE NAPOLJE

Nemojte zaboraviti da i u svom sopstvenom okruženju možete otkrivati prirodu. Prošetajte lokalnim parkom, botaničkom baštom ili šumom. Uživajte u mirisu cveća, šuštanju lišća pod nogama i posmatranju ptica. Upoznajte lokalnu floru i faunu i provedite vreme na svežem vazduhu. Čak i kratka šetnja vam može pomoći da se aktivirate i osećate bolje tokom vrelih letnjih dana.

 

PRIPREMA, PROZOR, SAD!

Pre nego što krenete u akciju, uvek proverite vremensku prognozu i preduzmite sve neophodne mere predostrožnosti. Nosite odeću koja će vas zaštititi od sunca, koristite zaštitu od sunca i pijte dovoljno vode kako biste ostali hidrirani tokom celog dana. Aktivnosti na otvorenom tokom leta mogu vam pružiti neprocenjive trenutke i omogućiti vam da se povežete s prirodom, ali i ljudima na poseban način. Nemojte dozvoliti da vas manjak želje spreči da svoje dane ispunite na drugačiji način i ovo leto provedete nezaboravno!

 

TEKST: ALEKSANDRA TODIĆ

Aleksandra Todić je u osnovi entuzijastična idealistkinja. Voli da se edukuje na različite teme. Pokreće je želja da zna što više i spozna nešto novo svakoga dana. Nakon završetka studija Komunikologije volela bi da raširi svest o značaju medijske pismenosti u današnjem svetu.

Zaljubljenost u knjige, strane jezike, putovanja i sve što nose sa sobom želela bi da na različite načine podeli sa drugima – jedan od kojih je i pisanje. Blizanac u njoj svoju karijeru vidi u različitim sferama rada sa ljudima – kao kreativca u marketingu, pisca, predavača, ali i menadžera za ljudske resurse, sa nadom da što bolje spozna ljudsku psihu i ono što ljude pokreće.