Akne − kako ih se rešiti?

Akne − kako ih se rešiti?

Akne predstvljaju stanje kože kod kojeg lojne žlezde prekomerno proizvode sebum. To dovodi do začepljenja pora, pa samim tim i do pojave akni. Kako ih se rešiti?

 


 

Akne ili bubuljice se najčešće javljaju u pubertetu. Čak 80 odsto osoba u periodu od 14. do 25. godina ima akne, ali i oko tri odsto osoba starijih od 40 godina ima problematično lice. Postoje različiti oblici akni, kao i ožiljaka. U nastavku teksta, pomenućemo koji tipovi kože postoje, ali i koje proizvode treba koristiti kako bi se rešili akni.

 

 

 

MASNA KOŽA

Ovaj tip kože u najčešćem broju slučajeva ide ruku pod ruku sa aknama. Prekomerno lučenje sebuma dovodi do začepljenja pora. Tada nastaju akne, pa i ožiljci ukoliko nismo oprezni i nežni prema našoj koži. Kako treba tretirati masnu kožu?

 

 

Ne koristite agresivna sredstva za čiščenje lica i koristite eksfolirajući losion umesto fizičkog / mehaničkog (čestice). Perite lice dva puta dnevno (ujutru i uveče). Umesto krema sa klasičnom teksturom koje će ostaviti mastan film na koži, u rutinu uvesti kreme sa laganijom teksturom poput fluida ili seruma koje su namenjene za ovaj tip kože. Peškir za lice zamenite ubrusom.

 

 

 

SUVA KOŽA

Suva koža nije toliko sklona aknama, ali je i dalje treba tretirati. Ovakvu kožu treba negovati, posebno ukoliko osećate svrab ili zatezanje. Za početak, nemojte previše često prati lice, jedan do dva puta dnevno će biti sasvim dovoljno. Birajte masnije kreme namenjene ovom tipu kože. Hladno ceđeno ulje badema, žutog noćurka, koštica grožđa ili ši puter, veoma će lepo i bogato nahraniti i osvežiti vašu kožu. Izbegavajte agresivne pilinge i parfimisane preparate kada je koža lica u pitanju, jer mogu sadržati potencijalno iritirajuće sastojke.

 

 

 

KOMBINOVANI I NORMALNI TIP KOŽE

Što se tiče kombinovanog i normalnog tipa kože, najbolji savet jeste da, ukoliko nemate nekih većih problema sa kožom, pratite svoju kožu. Obratite pažnju na to šta joj najviše prija, te šta je hidrira i čini je blistavom, uz redovno skidanje mrtvih ćelija pilingom i ponekom maskom nežnog mirisa, koja će opustiti vaše lice i očarati čula. Takođe, ono što će prijati svakom tipu kože, jeste umivanje čajevima, više puta u toku dana.

 

 

 

PROIZVODI KOJE TREBA KORISTITI

Proizvode koje ćemo vam preporučiti, treba koristiti ukoliko nemate neko kožno oboljenje ili osetljivu kožu. Ukoliko je u pitanju neko veće kožno oboljenje, najbolje bi bilo posetiti dermatologa. Neki od proizvoda koji su se najbolje pokazali su:

 Krečno mleko (iz apoteke)

Sapun sa maslinovim uljem ili kozijim mlekom

• Flogocid krema

Effaclar Duo (+) − krema za masnu kožu

Flasteri za uklanjanje akni

Prirodni melem − namenjen upravo za kožu skonu aknama

 

DRUGA STRANA MEDALJE

Uvek postoje dve strane medalje. Prva strana bila bi problematična koža, koja nije toliko prijatna i ume biti veoma bolna i iscrpljujuća. Postoji i ona druga strana, a to je ljubav. Znamo da je mnogo lakše reći, nego uraditi, ali baš tada, kada vam koža ide na živce, prihvatite je i zavolite iznova, svaki put i sve na njoj. Svaku boru, aknu, ožiljak… Na kraju, ne definiše vas ništa od toga što nosite na sebi.

Lepota je ono što čovek oseća u sebi, a njegove oči reflektuju.

 

 

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.