Afrodizijaci u ishrani

Afrodizijaci u ishrani

Afrodizijak označava grupu namirnica, pića ili drugih supstanci koje deluju stimulativno na raspoloženje, inspirišu na ljubav, poboljšavaju protok krvi kroz organizam, pojačavaju seksualnu želju, povećavaju energetski nivo, snagu, izdržljivost i oštroumnost. Afrodizijaci su dobili ime po Afroditi, grčkoj boginji lepote i ljubavi.

 


 

ČOKOLADA

Drevne astečke civilizacije smatrale su čokoladu „hranom bogova”. Montezuma, astečki vladar  je popio 50 šoljica čokolade pre nego što je posetio svoj harem. Čokolada sadrži feniletilamin i serotonin koji povoljno deluju na organizam i stvaraju osećaj uživanja. Stimulans feniletilamina se smatra „hormonom ljubavi”, jer konzumiranje čokolade budi osećaj blaženstva i uzbuđenja.

 

 

 

 

MORSKI PLODOVI

Kamenica izgledom podseća na ženske genitalije, a mnogi je smatraju moćnim afrodizijakom. Postoji verovanje da je Afrodita rođena u moru, te se možda upravo iz ovog razloga niz morske hrane smatra afrodizijacima. U borbi za nebeski tron, Kronos je ubio i kastrirao oca Urana i bacio njegove genitalije u more. Okeani su se tad zapenili i rodila se Afrodita, a veruje se da se zbog te priče danas za većinu hrane koja dolazi iz mora smatra da deluje kao seksualni stimulans. Kamenice sadrže i velike količine joda i fosfora, koji podstiču proizvodnju vaginalnog sekreta, pa su dobitna kombinacija za oba pola.

 

 

 

 

LJUTA HRANA

Ova posebna vrsta namirnica smatra se seksualnim stimulansom, jer namirnice poput feferona i ljutih paprika sadrže aktivnu komponentu kapsaicin. Kapsaicin ima brojne fiziološke učinke – povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje – a svi ovi „simptomi” prisutni su i prilikom vođenja ljubavi. Takođe, konzumacija ljute hrane uzrokuje izlučivanje endorfina – telesnih hemikalija koje uzrokuju osećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja.

 

 

 

 

ALKOHOL

Afrodizijačka svojstva vina poznata su od davnina. Grožđe se pojavljuje još u grčkoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima vina, ekstrakta grožđa. Slavni zavodnik Kazanova svojim odabranicama je servirao šampanjac nakon kojeg bi se one mahom predavale njegovim čarima. Previše alkohola često uzrokuje polnu nemoć i nedostatak želje, dok male količine kvalitetnog vina ili šampanjca postiču želju i kod muškarca i kod žene.

 

 

 

 

TARTUFI

Tartufi su poznati i kao crni dijamanti. To su vrste gljiva koje poseduju specijalnu i jedinstvenu aromu. Ženke svinja privlači miris tartufa, jer tartufi otpuštaju steroide slične feromonima koje mužjaci otpuštaju tokom perioda parenja. Osim što imaju delovanje afrodizijaka, tartufi su bogati važnim mikronutrijentima poput fosfora, natrijuma, kalijuma, magnezijuma, kalcijuma, sumpora.

 

 

 

 

ŠPARGLE

Špargle se smatraju afrodizijakom zbog svog falusnog oblika, ali i zbog visokog prisustva vitamina E, koji se popularno naziva vitaminom plodnosti. Vitamin E važan je prilikom sinteze polnih hormona, što ga čini važnim faktorom zdravog polnog života.

 

 

 

 

ZAČINI

Za afrodizijačko svojstvo je važan miris. Začini poput bosiljka, anisa, vanile, cimeta i đumbira se od davnina smatraju afrodizijacima. Đumbir je izvrstan za podsticanje rada krvotoka, a to se odnosi i na genitalna područja. Ako iz bilo kog razloga ne želite da ga jedete, dovoljno je i da samo pomirišete svež đumbir kako biste pripremili organizam.

 

 

 

 

VANILA

Vanila zbog svog slatkog mirisa ima euforičan efekat. Ukoliko se konzumira, pozitivno deluje na nerve, a njen miris utiče na seksualnu stimulaciju kod muškaraca i žena.

 

 

 

 

MED

Poznato je da med vrlo brzo podiže nivo energije, a šećer u medu, ne samo da podiže energiju, već hrani i ćelije sperme.

 

 

TEKST: MAGDALENA KOSTIĆ

Magdalena Kostić je studentkinja Novinarstva na Filozofskom fakultetu u Nišu.