PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Priča o tradicionalnoj veslačkoj trci

Krajem marta ili početkom aprila održava se tradicionalna Veslačka trka (The Boat Race) između Univerzitetskih veslačkih klubova Oksford (OUBC – Oxford University Boat Club) i Kembridž (CUBC – Cambridge University Boat Club). Ovogodišnje izdanje upriličeno je poslednje martovske nedelje, kada je ovo rivalstvo doživelo je 168. izdanje. Pobedio je Kemdbridž, koji je tako vratio pehar u svoje vitrine.


ZAMAH ISTORIJE

Možda i najveće zasluge za početak ovog rivalstva pripadaju Kembridžovom studentu Čarlsu Merivejlu i studentu Čarlsu Vordsvortu. Kembridž je nešto ranije osnovao svoj veslački klub – 1828. godine.

Ubrzo im se pridružuje i Oksford, 1829. godine, kada je i održana prva veslačka trka u Henliju na Temzi (u okrugu Oksfordšir, 60 kilometara od Londona). Iako je Kembridž bio izazivač, Oksfordova posada je doveslala do prve pobede, čime je počelo ispisivanje istorije.

Univerziteti su osnovali veslačke timove sa idejom da kroz ovakav način međusobnog takmičenja prošire zdravo rivalstvo, po ugledu na međusobne kriket mečeve.

Verovatno niko od njih nije mogao da nasluti da će njihove trke poprimiti status kakav uživaju danas i privući pažnju sa svih strana sveta. Neslaganje oko mesta održavanja trke dovelo je to toga da se tek 1839. godine univerziteti usaglase da to bude londonska Temza. Tačnije, deo njenog toka poznat kao Tajdvej (Tideway), koji je podložan plimama.

Nakon polovine XIX veka, tačnije 1856. godine, ustanovljena je i tradicija održavanja ove trke svake godine. Do tada je održano tek 12 takmičenja u različitim intervalima, u kojima je Kembridž uspeo da preuzme primat i ostvari 7 pobeda.

Od pomenute 1856. godine, veslačke trke su se održavale svake godine, sa izuzetkom perioda Prvog i Drugog svetskog rata, kada je većina studenata bila mobilisana na frontu. Poslednje odlaganje trke dogodilo se 2020. godine.

 

ŽENSKA TRKA

Prva veslačka trka ženskih posada održana je 1927. godine, kada je urađen i prvi radio prenos. Slušaoci pored radio prijemnika, kao i okupljeni pored reke Isis svedočili su još jednoj Oksfordovoj premijernoj pobedi.

Isis je drugi naziv za Temzu, koji se koristi da označi tok ove reke od izvorišta u Kotsvoldsu (Cotswolds, Gloucestershire) do njenog spajanja sa Temzom u Dorčesteru (Dorchester, Oxfordshire). Kako je vremenom raslo rivalstvo i u ženskoj konkurenciji, pojavila se potreba za ustanovljavanjem sličnih pravila kao kod muških kolega.

Sve do 1964. godine veslačke trke u ženskoj konkurenciji nisu imale godišnje manifestacije, ali su održavane i za vreme Drugog svetskog rata. Posleratni period je doneo i povećano interesovanje za ovu trku u obe kategorije.

Uporedo sa tim, univerziteti su počeli da primaju sve više studentkinja, što je uticalo na povećanje broja veslačica. Zbog toga su oformljeni i rezervni timovi u obe konkurencije, najpre kod muškaraca – Isis (Oksford) i Goldie (Kembridž), 1965. godine, a godinu dana kasnije i kod žena – Osiris (Oksford) i Blondie (Kembridž).

 

STAZA ČUVENE TRKE

Na ovoj stazi trke se održavaju od 1845. godine, sa nekoliko izuzetaka. Njen start se nalazi u južnolondonskom distriktu Patni.

U tom predelu su locirane Temzine obale; desna strana tzv. Patni-Barns strana (Putney/Barnes), poznata je i kao Suri (Surrey), dok je leva obala – Fulam- Čisvik (Fulham/Chiswick) – poznata kao Midlseks (Middlesex).

Plovna dužina staze iznosi 6,8 kilometara, a završava se neposredno pre mosta Čisvik, obeležena Univerzietskim kamenom za trku čamaca (University Boat Race Stone) na Suri obali i stubom na Midlseks obali, u bojama ova dva univerziteta.

 

ZANIMLJIVOSTI I STATISTIKA

Posade oba univerziteta su poznate pod nadimkom Plavi (Blues), zbog boja svojih čamaca. Kako bi se napravila razlika, a posade bile uočljivije sudijama i posmatračima, Kembridž je izabrao nešto svetliju nijansu plave.

Ta nijansa je danas poznata kao Kembridž plava (Cambridge Blue), a univerzitet prepoznatljiv po njoj. Oksford je zadržao originalnu tamno plavu boju, koja je i danas njegov zaštitni znak – Oksford plava (Oxford Blue).

Do danas je održano 168 trka u muškoj konkurenciji; Kembridž je uspešniji sa 86 pobeda, naspram 81 koju je ostvario Oksford. Jedna trka je završena nerešeno, 1877. godine. U ženskoj konkurenciji održano je 77 trka; i tu je uspešniji Kembridž – 47 prema 30, uz trenutnih 6 uzastopnih pobeda.

Kembridž je uspešniji i kada su u pitanju rezervni timovi. Goldie je pobedio 33 puta, naspram 25 pobeda koje je ostvario Isis, dok su veslačice iz Blondie tima 30 puta bile bolje od koleginica iz Osiris tima – koje imaju 20 pobeda.

Prvi televizijski prenos je realizovan 1938. godine, od strane BBC-ja. Te godine je pobedio Oksford. Najbržu trku odveslala je Kembridžova posada 1998. godine, kada je stazu prešla za 16 minuta i 19 sekundi.

Sedamdeseto izdanje ženske trke, održano 2015. godine, prvi put je smešteno na istu stazu kao i muška trka. Na toj stazi se trka održava i danas, kao i trke rezervnih timova.

 

TEKST: DANIJEL SAVIĆ

Danijel Savić je apsolvent Fakulteta savremenih umetnosti. Voli umetnost, jer asocira na slobodu. Zanimaju ga priče i fotografija i nada se da će ih objaviti jednog dana. I priče i fotografije. U idealnom svetu piše, režira i igra u filmovima

Leave a Reply