PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Potcenjeni domaći pesnici

Svaki pesnik pronađe svoju publiku i svaki pesnik bira svoj lik. Međutim, problem nastane kada se u umetnost umešaju novac i politika. Iz takvih razloga su domaći pojedini pesnici ostali u seni drugih pesnika koji su uvažavali određene vidove pomoći. Ovakav vid potkrepljenja poznat je još iz srednjeg veka kada su vladari, ili pak bogataši, davali novac piscima i pesnicima, ali jedan od uslova bio je da im se posveti delo bar jednom godišnje. Međutim, književnost je na strani pravde. Pravda je, u našem današnjem tekstu, ipak na strani impresionizma i moderne.


VLADISLAV PETKOVIĆ DIS

Poznato je da je jedan od najvažnijih domaćih pesnika bio Vladislav Petković Dis. Pripadao je impresionizmu – umetničkom pravcu koje vodi poreklo iz Francuske. Suština je bila detaljno opisivanje osećanja i razmišljanja, te možemo reći da je glavni kadar bio psihološki. Ipak, u Disovoj poeziji primećujemo elemente dekadentnog: melanholija i depresija. Ovakva osećanja se javljaju u njegovoj poeziji iz razloga što je smatrao da je sve prolazno, osim jednog – smrti. Život je samo haotično trajanje bez smisla. Trudio se da ispolji tamne strane života koje je narod kako tog doba, tako i ovog, zamenjivao naizgled lepim i zadovoljavajućim. Samouki pesnik, kako je drugačije nazivan, istakao je suštinu poezije: ona se ne uči, doživljava se. Malo nakon što je izdao zbirku Utopljene duše došlo je do njegovog stvarnog utapanja.

BRANKO MILJKOVIĆ

Kada bismo zamislili šta je sve mogao da je duže živeo, poezija bi dobila nov smisao. Ono što je zajedničko Disu i Miljkoviću jesu dekadentni motivi: melanholija, beznađe, pitanje postojanja i prolaznost. Takođe su im zajedničke još dve stvari: obojica su misaoni pesnici i obojica su, u svoje vreme, bili zanemareni u odnosu na književne potencijale. Branko Miljković bio je obuzet ništavilom, a jedini izlaz bila mu je poezija. Ponekad je jedini izlaz zaista poezija. Bio je introvertan tip ličnosti koji je bio okrenut poeziji, dakle sebi. Iako se smatra pesnikom moderne, uočljivi su motivi impresionizma.

PRAVE VREDNOSTI

Umetnost ne treba da se ceni novcem, već osećajem. Iako je danas moguće kupiti većinu stvari, osećaj zadovoljstva će trajati kratko. Nakon toga doći će razočaranje i ništavilo, a tada je samo potrebno da shvatimo: sve je prolazno, osim reči.

TEKST: MARIJA JOVIČIĆ

Marija Jovičić rođena je 2002. godine u Zaječaru u kome je završila Gimnaziju. Trenutno studira Francuski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme bavi se izučavanjem stranih jezika, pisanjem poezije i proze, kao i slobodnim istraživanjima.

Leave a Reply