PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

  • Home
  • /
  • Lepota
  • /
  • Ideali ženske lepote – nekad i sad

Ideali ženske lepote – nekad i sad

Šta mislite, da li o ukusima treba raspravljati? U koju grupu ljudi spadate? Da li ste oni koji veruju da su ukusi različiti i da nema poente debatovati o tome? Možda pak spadate u onu grupu koja smatra da, baš zato što postoje različiti ukusi, treba razgovarati o njima i uvideti razlike. Žene su uvek bile one koje komentarišu, ali su redovno i bile komentarisane, a fizički izgled je oduvek bio vodeća tema. Međutim, kako su se ideali lepote menjali, menjao se i tok razgovora, da ne kažemo trača.


PROMENE KROZ ISTORIJU

Ideal ženske lepote se kontinuirano menjao kroz istoriju. Razlike su, i te kako, primetne, ne samo u izgledu žena, nego i u mišljenju društva o tome šta je lepo i poželjno. Ono što se nekada smatralo lepim, danas ne bi bilo, a ono što je danas lepo, ranije bi bilo nezamislivo. Znamo da su danas u modi uzak struk, ravan stomak i estetske korekcije. Međutim, znamo li kako je izgledala idealna žena u vreme renesanse?

VREME RENESANSE

Ono što bi se danas nazvalo gojaznom ženom, u renesansi bi bilo oličenje seksepila. Žena većih kukova, punijih grudi, sa više kilograma, bila je idealna u ono vreme. Smatralo se da su jedino takve žene zdrave i da će samo one rađati zdravu decu, što je svaki muškarac želeo. Takođe, žene svetlije kose bile su još privlačnije. Ovo sve potvrđuju razne slike, kao i statue iz tog perioda, gde se može videti žensko telo koje karakteriše vidljiv stomak, ali i grudi.

DEČAČKA FIGURA

Tokom i nakon Prvog svetskog rata, kada su žene stekle pravo da rade, više nisu želele da ga se odreknu. Osetivši slobodu i nezavisnost, odlučile su da se otarase svojih korseta i natapiranih frizura. Duge haljine i cipelice zamenile su kraćim suknjama, ali i kraćim, muškim, frizurama. Tako je ideal ženske lepote ovog vremena postala dečačka figura koja odiše samopouzdanjem i nezavisnošću. Od tada su žene počele da brinu o svom izgledu, a za razliku od vremena renesanse, sada se potenciraju mršavost i obline.

FIGURA PEŠČANOG SATA

Nakon Drugog svetskog rata, mršavost koja je do tada bila popularna izašla je iz mode. Mršava figura podsećala je ljude na period gladovanja tokom rata. Samim tim, niko nije želeo da modom asocira na strašan period koji je ostao iza njih. Zbog nedostatka sredstava, nakon rata žene su morale da ispolje svoju kreativnost u svetu mode. Shodno tome, mušku odeću, koju su do tada nosile, prekrojile su u žensku.

Tada su prvi put počele da se nose naramenice, koje su stvorile iluziju peščanog sata. Ovakva figura, sa akcentom na bujnim grudima i uskim strukom, bila je ideal ženske lepote tog vremena, a Merlin Monro je najbolji primer da takvu figuru i zamislimo.

IDEAL LEPOTE 21. VEKA

Iako bi, nakon svih revolucija, trebalo da živimo u vremenu gde žena ima izbora, bar kada govorimo o njenom fizičkom izgledu, i dalje društvo nameće ideale lepote, koje one, svesno ili nesvesno žele da prate. Sa razvojem medija, pritisak koji žene osećaju što se tiče izgleda, još je veći. Takođe, ne možemo zanemariti fotošop, ali i druge aplikacije za preradu fotografija, koje pružaju iskrivljenu sliku ideala ženske lepote današnjice. Svi se ugledaju na ono što vide na društvenim mrežama, (ne)znajući kroz koliko filtera je neka fotografija zapravo prošla.

MODA ĆE PROĆI, ALI TELO OSTAJE NAŠE

Sa druge strane, periodično analizirajući istoriju, možemo da vidimo kako se i koliko brzo ideali lepote menjaju, tako da ono što je bilo lepo pre nekoliko godina, ne mora nužno biti lepo danas. Samim tim, ne treba sebe i svoje telo da prilagođavamo modi i aktualnim trendovima, već treba da se, pre svega, osećamo dobro u svom telu. Moda će doći i proći, a naše telo ostaje naše zauvek.

TEKST: MILJANA SAVIĆ

Miljana Savić studira na Filozofskom fakultetu u Nišu, smer Komuniciranje i odnosi sa javnošću. Gaji ljubav prema čitanju, odakle je i proisteklo interesovanje prema pisanju.  Otvorenog je uma, kreativna i odgovorna.

Leave a Reply