PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

  • Home
  • /
  • Recepti
  • /
  • Egnog – američki tradicionalni liker

Egnog – američki tradicionalni liker

Da li ste ikada probali egnog? Egnog je vrsta tradicionalnog likera koji se često pije na američkom kontinentu. U nastavku teksta govorićemo o tome kako je ovaj interesantan napitak nastao, kada se pije i kako ga sami možete napraviti, ukoliko volite ovakvu vrstu pića.


RECEPT ZA EGNOG

Na internetu je dostupno na desetine različitih recepata. U recept se mogu uključiti čokolada, cimet, vanila i još mnogo drugih sastojaka.

Mi vam prenosimo jedan od recepata, a vi u skladu sa svojim preferencijama možete eksperimentisati sa svojim omiljenim aromama.

Potrebni sastojci su:

šolja viskija,

tri šolje mleka po želji,

pola šolje ruma,

pola šolje konjaka,

kašika vanilinog ekstrakta,

dvanaest žumanaca,

pola šolje šećera,

šolja slatke pavlake.

KAKO SE LIKER SPREMA?

Ugrejati mleko, potom treba umutiti predviđenu količinu šećera i žumanaca. Dodati umućene sastojke u mleko. Lagano mešati, dok se sastojci ne zgusnu, zatim procediti kroz cediljku.

Ostale sastojke postepeno dodavati i mešati sa smesom. Dekorisati po ukusu i služiti piće ohlađeno.

Ono na šta se mora obratiti pažnja jeste upotreba jaja. Zbog žumanaca koji su osnovni sastojak većine domaćih recepata, sa pripremom i konzumacijom je ipak poželjno biti pažljiv. Treba voditi računa o tome da jaja budu sveža.

POREKLO EGNOGA I VARIJACIJE U PRIPREMI

Egnog se vrlo često servira u američkim domovima, uoči božićnih praznika i predstavlja jedan od omiljenih napitaka u okviru porodice. Ukusi značajno variraju u zavisnosti od toga koja kombinacija sastojaka se izabere.

Egnog je napitak interesantne i pomalo misteriozne istorije. Ne postoji jedinstveni konsenzus oko toga gde je tačno ovo piće nastalo, međutim neka istraživanja pokazuju da bi moglo voditi poreklo iz Istočne Engleske.  

TEKST: ANJA MARJANOVIĆ

Anja Marjanović, rođena je 1999. godine. Diplomirani psiholog, sticajem okolnosti pesnikinja. U slobodno vreme voli da vozi rolere i lovi zalaske sunca po Beogradu.

Leave a Reply