PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Severnobanatska kraljica-Kikinda

Ovaj ravničarski grad se vekovima razvijao i predstavljao pravu oazu multikulturalnosti na severu Banata. Oduvek na udaru košave i severca, karakterističan po svojim ispresecanim ulicama koje se seku pod pravim uglom. Bogat istorijom, kulturom, prirodom, hranom, spada u jedno od najzanimljivijih mesta ne samo u Srbiji, već i mnogo šire.


KOLONIJA SOVA

Kikinda je prava atrakcija i magnet za ornitologe i ljubitelje ptica. Naime, ovaj grad sa svojim okolnim selima predstavlja pravi centar za okupljanje sova. Ovde živi najgušća gnezdeća populacija sova utina na svetu. U centru Kikinde nalazi se stablo na kojem živi 145 sova. Tokom decembra 2009. godine izbrojano je 734 jedinki. Gotovo je izvesno da se radi o jednom od najvećih zimovališta sova utina na svetu.

LUDAJA

Septembar je mesec kada Kikinda postaje evropski centar. Tikva, ili kako kikinđani kažu ludaja, pravi je razlog tome. Dani ludaje održavaju se od 1986. godine. Na prostranom gradskom trgu takmičari se nadmeću u tome čija je ludaja teža i duža. U toku četiri dana, koliko traje ova manifestacija, organizuju se brojni koncerti, sportski događaji, karnevali i sl.

KIKA

Mamutica Kika se takođe smatra jednim od najprepoznatljivijih simbola ovoga grada. Skelet je otkriven 1996. godine na glinokopu fabrike Toza Marković. Starost skeleta procenjuje se na oko 500 000 godina. Nema sumnje da je reč o najstarijoj stanovnici ovoga mesta. Očuvan je skoro kompletan skelet. Ova ženka težine oko sedam tona, bila je visoka oko 4,7 m i dugačka oko 7 m, dok su njene kljove dugačke oko 3,5 m. Kiku danas možemo videti u okviru stalne postavke Narodnog Muzeja u Kikindi.

SUVAČE

Ovi kružni objekti takođe su jedna od karakteristika Kikinde. U ovoj zgradi prečnika malo manjeg od dvadeset metara, nalazio se uređaj za mlevenje. Upregnuti konji pokretali su veliki točak. Drvena osovina bi se obrtala, pa se tako pokretalo masivno mlinsko kamenje. Mleli su se žito, paprika i biber. Sredinom 19. veka u Kikindi je bilo pedesetak suvača. Danas je u celoj Evropi preostalo samo tri. Jedna od njih nalazi se u Kikindi, a druge dve u Mađarskoj i Hrvatskoj.

Fotografija preuzeta sa sajta commons.wikimedia.org

TEKST: VLADIMIR STOJKOVIĆ

Vladimir Stojković je diplomirani arheolog. Ljubitelj je bioskopa i fudbala, kako evropskog, tako i američkog.

Leave a Reply