PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Šta znamo o prvom Mundijalu u Montevideu?

Kada kažemo Montevideo, prva asocijacija nam je, svakako, film ,,Montevideo, Bog te video” i Svetsko prvenstvo u fudbalu. Kao što znamo, u filmu se mnogi detalji menjaju, dodaju ili izbacuju, čak i kada se film snima po istinitom događaju. Zato je pravo pitanje: Da li je prvo Svetsko prvenstvo u fudbalu zaista bilo onako kako ga je Bjela prikazao u filmu ili je stvarnost ipak malo drugačija? Koliko u stvari znamo o prvom Mundijalu u Montevideu?


PRVO SVETSKO PRVENSTVO ODRŽANO U URUGVAJU

Prvo Svetsko prvenstvo održano je u Urugvaju 1930. godine, u periodu od 13. do 30. jula. FIFA je iz dva razloga izabrala Urugvaj za domaćina. Pre svega, Urugvaj je te godine slavio stogodišnjicu nezavisnosti. Drugi razlog je taj što je fudbalska reprezentacija Urugvaja osvojila zlatnu medalju na Olimpijskim igrama 1928. godine u Amsterdamu. Za razliku od današnjih prvenstava, tadašnje prvenstvo odigrano je samo u jednom gradu, Montevideu i to na tri stadiona.

PRVENSTVO BEZ KVALIFIKACIJA

Svetsko prvenstvo u Urugvaju bilo je prvo i poslednje prvenstvo za koje nisu bile potrebne kvalifikacije. FIFA je pozvala sve svoje članice da učestvuju, ali se pozivu odazvalo samo trinaest reprezentacija. Iz Evrope su otišle samo četiri reprezentacije i to Francuska, Jugoslavija, Belgija i Rumunija. Tu su još bili SAD i Meksiko, a sve ostale reprezentacije bile su iz Južne Amerike. To su Brazil, Argentina, Peru, Paragvaj, Čile, Bolivija i domačin Urugvaj.

TRINAEST EKIPA PODELJENO U ČETIRI GRUPE

Što se tiče samog formata takmičenja, trinaest ekipa bilo je podeljeno u četiri grupe. Prvu grupu činili su Argentina, Čile, Francuska i Meksiko. Drugu grupu Brazil, Jugoslavija i Bolivija. Urugvaj, Peru i Rumunija činile su treću grupu. Poslednju grupu činili su SAD, Belgija i Paragvaj. Iz svojih grupa, u nokaut fazu, dalje su prošli Argentina, Jugoslavija, Urugvaj i SAD.

Zbog malog broja ekipa, odmah se igralo polufinale. Tamo su se sastali Argentina i SAD, u jednom, i Jugoslavija i Urugvaj u drugom. Oba polufinala završena su rezultatom 6:1 u korist Argentine, odnosno Urugvaja.

REPRIZA FINALA OLIMPIJSKIH IGARA

Finale prvog Svetskog prvenstva mnogi nazivaju reprizom finala sa Olimpijskih igara 1928. godine. U oba finala su se sastali isti rivali, Urugvaj i Argentina. Finale se održalo 30. juna 1930. godine. Zanimljivo je da su vrata stadiona bila otvorena čak šest sati pre početka utakmice. Iako su Argentinci na poluvremenu vodili sa 2:1, Urugvaj je na kraju slavio rezultatom 4:2. Mnogi smatraju da je Urugvaj uz pomoć sudija dobio ovo finale.

REPREZENTACIJA JUGOSLAVIJE KAO NAJVEĆE IZNENAĐENJE

Kao najveće iznenađenje na prvenstvu, bila je reprezentacija Jugoslavije. Iako je Brazil bio, ne samo favorit u grupi, već i na celom Svetskom prvenstvu, izgubio je rezultatom 2:1 od Jugoslavije. Golove za Jugoslaviju postigli su Tirnanić i Bek. Sledeću utakmicu, Jugoslavija je dobila ubedljivim rezultatom 4:0 protiv Bolivije. Strelci na toj utakmici bili su Bek (dva puta), Marjanović i Vujadinović.

JUGOSLAVIJA ZAUZELA VISOKO ČETVRTO MESTO

Iako su u polufinalu bili bolji od domaćina, na kraju su ipak izgubili rezultatom 6:1. Urugvaj je nekoliko golova postigao neregularno, a Jugoslaviji su mnogi regularni golovi poništeni. Na kraju, Jugoslavija je zauzela visoko četvrto mesto na prvom Svetskom prvenstvu.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.

Leave a Reply