PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Sindrom varanja sebe- imposter

Svaki problem na ovom svetu ima svoje rešenje. Ove dve stvari idu u paru, ali ne dolaze u isto vreme. Dakle, ukoliko imate problem i deluje vam da je nerešiv, grešite! Rešenje će se pojaviti kad tad, na vama je da tragate za istim. Nadamo se da ćemo vam do kraja teksta približiti pojam imposter sindrom, karakteristike istog i dati nadu da ćete doći do rešenja ukoliko ovde pronađete svoje osobine.


SABOTIRANJE SAMOG SEBE

Na samom početku daćemo vam primer čoveka koji pati od ovog sindroma kako biste ga najlakše razumeli. Zamislite da radite na nekom projektu za koji ste se školovali, posedujete ogromnu količinu znanja i veština priliko izrade istog i onda se dešava klik. Ne možete odmah da se setite nekog dela postupka i tu zapravo sve počinje. Počinjete da razmišljate o negativnim posledicama, o tome kako nemate dovoljno znanja i iskustva za tako nešto, kako je priča već propala.

Ovaj sindrom u vama izaziva osećaj kao da ste prevarili ceo svet time što mislite da imate znanje, a zapravo ga nemate. Pojedinca kao takvog najefikasnije može da sabotira on sam i to upravo ovakvim razmišljanjem.

KOREN PROBLEMA

Problem ovakvog tipa zapravo počinje i završava se u vama. Kao i većina, on najverovatnije počinje još u detinjstvu ali se primećuje tek kasnije. Važno je napomenuti da nikad nije prekasno za rešavanje problema i da rešenja uvek ima. Ukoliko smatrate da niste sposobni za nešto u čemu ste sve do juče bili jako dobri, previše ste samokritični i kažnjavate sebe i zbog najmanje greške onda je vreme da potražite koren takvog razmišljanja i da pronađete put ka zadovoljnijoj verziji sebe.

Pomoć će vam pružiti onaj ko je za to stručan, nemojte se ustručavati da je potražite. Koliko god delovao jednostavno, ovaj sindrom može da dovede do ozbiljnih problema kada je reč o razvitku bilo koga od vas (nas) u svakom aspektu. Zato, odlučite se na korak koji smo preporučili ukoliko za to ima potrebe.

NE BRINI

Ponovićemo to još jednom, rešenja uvek ima! Najvažnije je prepoznati određene karakteristike kod sebe. Nakon toga važno je da uzmete život u vaše ruke i spretno upravljajte istim. Zastanite, udahnite, izdahnite i shvatite koliko ste truda uložili da budete to što jeste. Ništa na ovom svetu ne može zameniti taj osećaj kada nešto uspete i kada se potrudite. Ništa od toga nije bilo bezvredno i sve se to na kraju isplati.

I ne, nije sramota potražiti pomoć! Istina, teško je suočiti se sa samim sobom i svojim tokom misli. Ono što je još teže jeste priznati sebi neke stvari, ali, ceo svet će biti vaš kada to uradite. Zapamtite to!

TEKST: JOVANA LOVRE

Jovana Lovre je studentkinja Komunikologije i odnosa sa javnošću na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Zaljubljenik je u fotografiju, muziku, duge šetnje i kvalitetne razgovore. U životu je pokreću mnoge stvari, ali ona najvažnija jeste sam život

Leave a Reply