PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Depresija i njeni simptomi

Više od običnog nezadovoljstva, depresija predstavlja pravi razlog za zabrinutost, posebno ako se ne leči. Većina osobu koja pati od depresije smatra slabom, dok je takva osoba zapravo svakog dana mnogo jača od prosečne osobe.


KRALJICA LOŠIH MISLI

Depresija predstavlja poremećaj raspoloženja koji uzorkuje uporan osećaj tuge i iznenadan gubitak interesovanja za sve, pa čak i za održavanje lične higijene. Ima velikog uticaja na to kako se oseća celokupan organizam, način razmišljanja i ponašanja. Osoba koja pati od depresije ima ogromnih problema u obavljanju svakodnevnih životnih aktivnosti. Mada, može doći i do toga da razmišlja o samoubistvu.

Ali ipak, uz pomoć lekova, psihoterapije ili njihove kombinacije, može doći do znatnog poboljšanja. Međutim, može se desiti i da osoba potpuno ozdravi.


SIMPTOMI DEPRESIJE

Iako se depresija može pojaviti samo jednom u životu, može ostaviti trajne posledice. Simptomi depresije se drugačije nazivaju epizode, i mogu da se pojave nekoliko puta tokom dana. Glavni znaci takozvanih epizoda su:

napadi besa, frustracija i iritiranost nebitnim stvarima

osećaj tuge, napuštenosti, praznine i bespomoćnosti

gubitak interesa i zadovoljstva u obavljanju svakodnevnih aktivnosti

poremećaj sna, potpun gubitak sna ili previše spavanja

smanjen apetit i gubitak težine ili povećan apetit i povećanje težine

umor i gubitak energije, tako da i najmanje obaveze stvaraju prevelik osećaj napora

anksioznost, osećaj nemirnosti i prevelike nervoze

usporeno razmišljanje, govor i pokreti

loše misli, problemi sa koncentracijom, donošenjem odluka i prisećanjem stvari ili događaja

osećaj bezvrednosti, krivice, fiksiranje na prošle događaje koje dovodi do gubljenja veze sa realnošću

– neobjašnjivi fizički (telesni) problemi, kao što su bol u leđima i glavobolje

– česte misli o smrti, samoubistvu, pokušaji samoubistva ili ubistva


SIMPTOMI KOD DECE I TINEJDŽERA

Simptomi se često drugačije pokazuju kod različitih grupa ljudi. Kod nekih osoba su toliko loši da se završe na najtragičniji način. Kod drugih su čak veoma blagi i mogu izazvati samo uopšten osećaj očaja i gubitka energije. Takođe, simptomi depresije se različito ispoljavaju kod različitih starosnih grupa. Na primer, kod dece i tinejdžera simptomi uključuju tugu, iritiranost i preteranu brigu. Idealizuju druge osobe i imaju želju da budu poput njih. Takođe, mogu izazvati bolove u telu, odbijanje odlaska u školu, osećaj bezvrednosti i korišćenje različitih droga i drugih psihoaktivnih supstanci.


SIMPTOMI KOD ODRASLIH OSOBA

Sa druge strane, simptomi depresije kod odraslih osoba uključuju probleme sa pamćenjem ili nagle promene ličnosti. Osećaju nesvesticu i fizičke bolove. Javlja se gubitak apetita i interesa za intimne odnose sa partnerom (koji nisu uzrokovani medicinskim stanjem ili lekovima). Prisutna je česta želja za ostankom kući bez ikakve želje za druženjem. Međutim, prisutne su i konstantne misli o samoubistvu.


NEOPHODNO JE PRIHVATITI PROBLEM I POTRAŽITI POMOĆ

U većini slučajeva ljudi ne mogu sami da se izbore sa depresijom i zato je najbolje potražiti profesionalnu pomoć. Ako je osobu stid da napravi taj korak, uvek može potražiti pomoć nekog bliskog prijatelja, roditelja ili bilo koga kome veruje.


Ako to ne pomogne i ako osoba ima jaku želju za samoubistvom, neophodno je da pozove 011/7777-000, kako bi dobila potrebnu pomoć.

TEKST: MARIJA MALENOVIĆ

Marija Malenović ima 25 godina i iz Paraćina je. Završila je fakultet za primenjenu ekologiju – Futura prošlog leta i zvanično je Analitičar za zaštitu životne sredine. Nakon fakulteta htela je da nauči različite stvari tako da ima praksu u oblasti prodaje, razvoja biznisa , racunovodstva, copywriting – a…Voli da piše jer to je nešto što je opušta.

Leave a Reply