Nasilje nije samo fizički kontakt

Nasilje nije samo fizički kontakt

Nasilje je sve što nam neko radi, a mi ne želimo. Potpuno je svejedno da li viče ili šapuće i potpuno je svejedno da li udara ili miluje.AKO SE DESI JEDNOM – DESIĆE SE I DRUGI PUT

Nažalost, danas smo svedoci sve češćeg fizičkog nasilja koje žene trpe od muškaraca. Nebitno da li je to ljubavni partner, član porodice, šef na poslu ili neko nepoznat. Na hiljade žena, samo u Srbiji, biva fizički napadnuta, a očigledno, samo mali broj žena to prijavi. Ako se nasilje ne prijavi prvi put kada se desi, velika je verovatnoća da će ponovo doći do njega. Mada, nekada dođe i do smrtnog ishoda.


PSIHIČKO NASILJE NIJE NIŠTA BLAŽE OD FIZIČKOG

Međutim, šta je sa onim što nazivamo psihičko nasilje? Ono koje gotovo svaka žena doživi u životu. Važno je reći da ono ne podrazumeva samo pramen kose u njegovoj šaci i modrica na licu koja se prekriva puderom. Nasilje je, takođe: Ne možeš to da obučeš i Biće kako ja kažem. Nasilje je i kada se za ženu koja je razvedena kaže da je raspuštenica. Isto tako, i kada se za devojku koja je obukla haljinu kaže da je lakog morala. Komentari poput: Nisi ni za šta, Vidi kakva riba i Nisi svesna šta bih ti sve radio, i više su od nasilja koje žena trpi.


NASILJE POČINJE REČIMA

Problem i jeste u tome što maltretiranje ne počinje šamarom, već rečima. Zato možemo i shvatiti onu čuvenu, da je reč zapravo najmoćnije oružje. Da reč u stvari najviše boli. Još veći problem je što je nasilje mnogo češće nego što se misli. Pogotovo što ga mnoge žene ne prepoznaju na početku. Nemoj to da obučeš, prekratko je, prehladićeš se, predstavlja zapravo manipulativnu rečenicu kojom već tada kreće psihičko maltreiranje. No, mnoge osobe to ne shvataju.


PRIČANJEM O NASILJU POMAŽEMO I SEBI I DRUGIMA

Nasilje se ne rešava ćutanjem, već naprotiv, tada postaje još gore. Važno je govoriti o njemu, potražiti pomoć, bilo da je fizičko ili psihičko. Policija, psiholozi, ženski centri, porodica, predstavljaju neku vrstu pomoći kojoj se svaka žena može obratiti već prvog puta kada do nasilja dođe. Kada žena govori o nasilju i kada ga prijavi, time ne pomaže samo sebi, već i drugim ženama koje, verovatno, imaju strah od muškaraca da urade to isto.

TEKST: ANĐELA PEJDO

Anđela Pejdo je iz Kraljeva i studira novinarstvo na Filozofskom fakultetu u Nišu. U slobodno vreme prati sport, a želja joj je da postane sportski novinar.