Kriza identiteta – znamo li ko smo?

Kriza identiteta – znamo li ko smo?


Svako životno doba nosi određene izazove. Ponekad nam prevazilaženje tih izazova ide glatko, a ponekad imamo osećaj da se spotičemo čak i o sopstvene noge. Sigurno je da smo svi barem jednom u životu razmišljali o tome koja je naša svrha. U šta verujemo, šta vrednujemo, koji su nam ciljevi i uzori. Ta preispitivanja mogu trajati i po nekoliko meseci i dešavati se u više različitih stadijuma života. Psiholozi su taj fenomen definisali kao krizu identiteta.
POSVETIMO SE TRAŽENJU SEBE

Naš identitet nije stvar. Nije nešto što se može zagubiti i neće se jednog popodneva slučajno pojaviti u poslednjoj fioci mamine stare komode. Sebe možemo pronaći jedino u sebi. To je unutrašnja potraga. U trenucima kada osećamo da nismo ono što smo bili ili da nismo ono što želimo da budemo, znači da je vreme za ponovno traženje. Ponovno izgrađivanje.

IZGOVORENI PROBLEM JE POLA REŠENJA

Pitanja koja iznenadno opsedaju našu psihu nisu nešto čega se treba plašiti. Ona nam daju znak da je vreme za promene i lični rast i razvoj. Nemojmo ćutati o svojim mislima i osećanjima, izgovoreni problem je pola rešenja. Naši bližnji su možda prošli kroz sličnu situaciju, možda imaju savet koji će pomoći. Podsetimo sebe da je ono kroz šta prolazimo prirodna pojava koja se ne dešava samo nama. Ukoliko mislimo da ima potrebe, treba da potražimo i stručnu pomoć.

NAPREDAK ZAVISI SAMO OD NAS

Ipak, u najvećoj meri naš boljitak i napredak zavisiće od nas. Možda će nam nekad delovati kao da smo zaglavljeni u nekom limbo prostoru između svega i ničega. Činiće se da ništa nema smisla i da je sve uzaludno. Međutim, treba da znamo da je to samo dobroćudna laž naše psihe. Upravo stručnjaci tvrde da nas na taj način naša podsvest pokreće na promene i napredak. Izaziva nas, iskušava i podstiče da budemo najbolja verzija sebe.


UČENJE PUTEM POKUŠAJA I GREŠAKA

Moguće je da ćemo u celom procesu nadogradnje svog identiteta, onda kada budemo stavljeni na test, praviti mnoštvo grešaka. Američki psiholog Torndajk je ovo uočio kao pojavu kod mačaka koje je stavljao pred različite izazove. Zaključio je da se iz niza neuspelih pokušaja i grešaka uvek na kraju mora roditi uspeh. To je slučaj i kod ljudi.

DAJMO SEBI VREMENA DA SE PRONAĐEMO

Stvar je samo u tome da ne odustanemo od sebe. Nemojmo sebi uskratiti šansu da se razvijemo u moćnu ličnost. Dajmo sebi vremena da postanemo osoba kojom ćemo najpre mi biti zadovoljni. Zapamtimo da nikada nije kasno da želimo nove i drugačije stvari u svom životu. Pesnik Miroslav Antić je jednom to lepo rekao u stihu – Nije sve u svoje vreme, već sve u tvoje vreme.

TEKST: JELENA MIRKOVIĆ

Jelena Mirković uskoro će diplomirati na Fakultetu političkih nauka na smeru novinarstvo i komunikologija. Pasionirano čita ljubavne romane i fantaziju tako da iz svake knjige beleži citate kojoj joj se najviše dopadaju. Večiti je optimista i veruje u heroje koji na kraju priče ne moraju da žrtvuju svoju sreću zarad tuđe.