PHOTOGRAPHER & BLOGGER

Meh syh Schlitz, tempor duis single-origin ea next level ethnic ipsn dsrumdo larame timedos metssole coffee mekel.

Follow Me

Psihologija jeseni uz jesenji bluz

U ovom članku govorićemo o promenama koje se dešavaju na nama, oko nas, pa čak i u nama tokom trajanja zlatnog godišnjeg doba – jeseni.


JESENJI BLUZ

Jesen je godišnje doba koje samo po sebi donosi novi početak. Pored toga što se sve oko nas s jeseni menja, menjamo se i mi. Neko tokom jeseni oseti pokretačku energiju, dok drugi osete jesenji bluz. Ali, zašto je to tako? Vreme je da počnemo. Sećate li se prirode i društva?

ZLATNO DOBA ILI DOBA ŠARENILA?

„Jesen je drugo proleće, gde je svaki list u stvari cvet.“ Počinje oko 23. septembra. Godišnje doba izmedju leta i zime u kojem temperatura opada, a noći nastupaju znatno ranije. Obeležava ga opadanje lišća sa stabala drveća. Završava se oko 22.decembra.

Nakon ovog formalnog, opšteg upoznavanja jeseni, hajde da je upoznamo i očima umetnika.
„Jeseni moja, pozdravljam te!….Hodi. I podji sa mnom preko rodnih strana, po lepim mestima me vodi, gde šume čežnje mojih davnih dana..“

„Ko gorda carica i bajna, sa snopom zlatnoga klasja, na polju jesen stoji. Sa njene dražesne glave, lisnatih vreža splet, čarobno spušta se dole. Do same mirisne trave.“

„Jesmo li sabrali tegove? – Šume u jezero silaze. I sećanja se razilaze, u svetlost, u strah, u snegove.”

“Tiho, tiho nad smrekama niz strminu. Jesen, ridja kobila češlja grivinu. Nad rečnim pokrovom, obalom spojenim, čuje se sinji zvuk pod kopitom njenim..“

DA LI SAMO LIŠĆE OPADA?

Jesen ne obeležava samo opadanje lišća, već i opadanje kose. Tako da se nemojte začuditi ili uplašiti ako s jeseni vaša kosa počne intenzivnije da opada. To je sasvim normalan, prirodni proces. Takodje možete primetiti da vam koža lica ili tela burnije reaguje, postaje suvlja ili svrbi, čuveni prelazni period. Tada se potrudite da, jedan period, pored hidrantnih krema ubacite i neku hranljivu koja će preporoditi vašu kožu.

Zatim, kada govorimo o noktima, češče skidajte zanoktice, radite piling nokatne ploče kada god osetite da je potrebno i negujte svoje nokte uljima. Ona će divno ojačati i zaštititi vašu nokatnu ploču. Koristite ulja poput bademovog, arganovog ili maslinovog. Kako bi vam nokti uvek bili zdravi, uredni i svežeg izgleda kao iz salona, pročitajte naš članak Salonski mankir kod kuće. Tu ćete pronaći ceo, hronološki, postupak manikira, savete i potpuno prirodan recept za regeneraciju nokatne ploče.

ČEMU SE TO OPIREMO?

„Pada lišće, pada kao iz daljine. Ko daleke bašte na nebu da venu. Ono pada, ali se padanju opire.“ A čemu se to mi opiremo kada jesen nastupi? – Da bismo to razjasnili, sada ćemo preći na.. Psihologiju jeseni – Jesenji bluz.

JESENJA DEPRESIJA

Kada nema dovoljno dnevne svetlosti, nije neuobičajen osećaj tromosti, manjka energije i bezvoljnosti. Neko će možda osetiti samo malu potištenost, dok će drugi osetiti sezonsku depresiju. To sve prethodi promenom sata, manjkom sna, prelaskom iz toplijih i sunčanih u hladnije i tmurnije dane, nedostatkom sunčevih zraka i vitamina D. Takodje, grejanje i utopljavanje nas čini tromijima, dok nas je leto razigravalo i veselilo. Kako da znam da je to jesenji bluz? Osećaj potištenosti, beznadežnosti, prolemi sa koncentracijom, promena apetita, problemi sa spavanjem, gubitak interesovanja za različite aktivnosti. Ovo su neki od simptoma sezonske jesenje depresije.

NISTE SAMI

Naši saveti su da tokom jeseni malo više udovoljite sebi i da pokušate da upijete što više sunca i pozitivne energije u vaš život. Takodje, savetujemo da redukujete unos šećera, možda prošetate koji krug u parku, upišete neki kurs o kom ste dugo razmišljali ili jednostano pričate sa ljudima i steknete neko novo prijateljstvo.

Medjutim, ako i dalje osećate da se prošlost navalila na vas kao planina, kako vas tišti ili mori… Ne brinite. Pustite muziku, obucite omiljenu pidžamu, skuvajte tolplu čokoladu ili jednostavno popričajte sa nekim. Videćete – niste sami. To je samo psihologija jeseni, koju će već i nagoveštaj toplijih dana uspešno umanjiti ili oterati.

TEKST: TEODORA TOMIĆ

Teodora Tomić završava nemački jezik, voli da fotografiše, kuva, čita i piše. Voli da upoznaje različite kulture. Inspiraciju pronalazi u svemu. Večiti zaljubljenik u umetnost.

Leave a Reply